Wat is woede en boosheid?
Iedereen wordt weleens boos, maar af en toe agressief reageren betekent niet meteen dat je probleemgedrag vertoont. Gedragsproblemen ontstaan wanneer iemand langdurig negatief, opstandig of afwijkend gedrag vertoont, zoals vechten, stelen en liegen.
Zulke gedragsproblemen hebben niet alleen impact op het individu, maar ook op de omgeving. Conflicten ontstaan snel en sociale contacten lijden eronder. Het uitvoeren van taken op school, werk of thuis wordt bemoeilijkt door de opstandige houding, waardoor verplichtingen en autoriteit een uitdaging kunnen zijn. Ook kunnen verslavingen aan bijvoorbeeld alcohol, drugs of gokken een rol spelen. Dit kan zelfs leiden tot contact met politie en justitie.
Gedragsproblemen kunnen een negatieve spiraal veroorzaken, waarbij het gedrag veel onbegrip en woede oproept, wat het zelfvertrouwen en zelfbeeld van het individu kan aantasten. Als er geen aandacht wordt besteed aan de onderliggende oorzaken, kunnen de problemen groter worden.
Herken je één of meerdere van de volgende klachten?
Dan kan het verstandig zijn contact op te nemen met je huisarts. Onthoud goed: Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan een officiële diagnose stellen.
- Vaak driftig zijn en ruzie maken
- Zich niet aan de regels houden thuis of op school
- Pesten en/of dreigen
- Agressief gedrag
- Anderen iets willen aandoen of dingen kapot maken
- Stiekeme dingen doen en/of liegen
- Slecht kunnen omgaan met autoriteit
- Crimineel gedrag, zoals stelen of vandalisme