Wet verplichte GGZ

Soms leidt een psychische aandoening bij iemand ertoe dat hij of zij een gevaar voor zichzelf of voor anderen is. Indien de noodzakelijke geestelijke gezondheidzorg wordt geweigerd, kan door de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (hierna de Wvggz) deze zorg alsnog verplicht worden verleend met een machtiging van de rechter of de burgemeester.

De verplichte zorg, zoals het toedienen van medicatie, kan dankzij de Wvggz zowel in de zorginstelling als thuis worden verleend. Dit stelt de cliënt in staat om makkelijker contact te onderhouden met familie en naasten en actief deel te blijven nemen aan de samenleving. Daarnaast versterkt de Wvggz de inspraak van zowel de cliënt als diens familie met betrekking tot de zorg en ondersteuning. Ook wordt intensiever samengewerkt met de gemeente en ketenpartners om te zorgen dat de cliënt toegang heeft tot wat nodig is om deel te blijven nemen aan het maatschappelijk leven, zoals een woning en werk.                                                                                                                                                    

Het uitgangspunt van de Wvggz is het voorkomen van verplichte zorg. Indien verplichte zorg toch noodzakelijk blijkt te zijn, wordt er zoveel mogelijk ingezet op zorg op maat. Er wordt altijd gekeken naar de meest passende aanpak, waarbij verplichte zorg zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk wordt toegepast. Enkel wanneer de situatie in de eigen omgeving dermate onveilig is voor de cliënt zelf of anderen, of wanneer de cliënt zelf weigert mee te werken, kan een verplichte opname in een zorginstelling noodzakelijk zijn.

Ondersteuning binnen en buiten kantooruren

Wanneer er sprake is van verplichte zorg in een ambulante setting, bijvoorbeeld thuis of in een polikliniek, en u of uw naaste heeft ondersteuning nodig, dan kunt u binnen kantooruren contact opnemen met de zorgverantwoordelijke/afdeling waar u in behandeling bent.

Buiten kantooruren (tussen 17.00 – 9.00 en in het weekend) kunt u of uw naaste contact opnemen met het algemene telefoonnummer van GGZ WNB (0164 – 289 100).

Links naar informatie en brochures

Bekijk ook deze informatiefolder ‘Voorbereiding zorgmachtiging‘. U ziet hier welke stappen er worden doorlopen en wat u zelf kunt doen tijdens de voorbereiding van de machtiging. Ook vindt u in deze folder een uitleg van veelgebruikte begrippen, belangrijke personen en brieven die u ontvangt. 

Hier vindt u een overzicht van de twee procedures binnen de Wvggz, de zorgmachtiging en de crisismaatregel, om de verplichte zorg te verlenen. 

  • Informatie vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de Wvggz
  • Brochure over crisismaatregel en zorgmachtiging (Wvggz) vertaald naar het Farsi, Spaans, Pools, Arabisch, Turks en Duits
  • Brochure over crisismaatregel en zorgmachtiging (Wvggz) vertaald naar het Engels (Compulsory Mental Healthcare Act)