Ik heb last van stemmingswisselingen

Ik heb last van ernstige depressieve en manische stemmingswisselingen.

Ik heb last van stemmingswisselingen
Wat zijn stemmingswisselingen?

Wat zijn stemmingswisselingen?

Je hebt wel eens dagen dat dat je heel verdrietig voelt en andere dagen dat je juist erg blij voelt. Het is heel normaal om verschillen in je gemoedtoestand te ervaren. We spreken van stemmingswisselingen wanneer het fluctueren van je emoties voor een langere tijd aanhoudt. Bij stemmingswisselingen kunnen intense positieve en negatieve emoties elkaar snel opvolgen. Je kan het ene moment extreem gelukkig en blij voelen en het ander moment verdrietig en terneergeslagen. Het schieten van het ene naar de andere emotie kan verwarrend en heftig zijn. In sommige gevallen kan het je dagelijks functioneren beperken.  Er kunnen verschillende oorzaken zijn achter stemmingswisselingen zoals hormonen, voeding, stress en psychische klachten/problemen.

Mensen met een bipolaire stoornis hebben te maken met stemmingswisselingen. Het ene moment kunnen ze erg uitgelaten zijn (manie) en het andere moment heel neerslachtig (depressie). Wisselende stemmingen worden afgewisseld met periodes waarin iemand redelijk stabiel is. De bipolaire stoornis begint meestal in de vroege volwassenheid. Hoe vaak het voorkomt, en de ernst van de pieken en dalen kan per persoon erg verschillen. Vaak heeft deze stoornis een grote invloed op het welbevinden en functioneren van iemand.

Herken je één of meerdere van de volgende klachten?
Dan kan het verstandig zijn contact op te nemen met je huisarts. Onthoud goed: Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan een officiële diagnose stellen.

 • Je humeur kan heel snel, en heel sterk omslaan.
 • Je neemt plotseling een beslissing
 • Er lijkt alleen zwart of wit te bestaan, en niets ertussen
 • Je ervaart veel stress en/of onverklaarbare emoties
 • Je hebt minder geduld
 • Jouw pieken zijn extreem hoog en je dalen zijn donker en diep
 • Je bent heel gevoelig voor kritiek of afwijzing.
Wij helpen je bij lichte klachten

Wij helpen je bij lichte klachten

Het kan je helpen om over je klachten te praten, of je kunt een cursus volgen. Hierdoor voel je je beter en voorkom je dat klachten erger worden.  
Of je kan je aanmelden voor een gratis adviesgesprek. In het gesprek hebben we het over je klachten en wat je daar aan kunt doen. Je hebt hiervoor geen brief van je huisarts nodig.

Behandeling bij ernstige klachten

Behandeling bij ernstige klachten

Heb je veel last van angst of spanning? Praat erover met je huisarts. Je huisarts kan je doorsturen voor een behandeling.

Zelf je leven op orde krijgen

Bij GGZ WNB doen we veel onderzoek en maken we gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in onze behandelingen. Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast je psychische klachten ook andere dingen in je leven belangrijk zijn voor je gezondheid

Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat je doet in je vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is, kunnen we met je meedenken en helpen oplossingen te vinden. Samen met jou kijken we wat je energie geeft en wat je helpt. Dit noemen we herstel-gericht werken

Onze behandelingen om jouw
stemmingswisselingen onder controle te krijgen

Wij beschikken over een uitgebreid en specialistisch behandelaanbod. De aard en ernst van je klachten bepaalt welke soort behandeling je krijgt voor je problemen. Dit passen we aan jouw persoonlijke situatie aan en bespreken met je zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.
Hoe kan ik hulp krijgen?

Om bij ons in behandeling te komen moet je een verwijzing van je huisarts of andere zorgprofessional hebben. Een aanmelding bij GGZ WNB verloopt altijd via zorgprofessionals. Denk hierbij aan:

 • Huisarts of praktijkondersteuner
 • Bedrijfsarts
 • Specialist
 • Hulpverleners van psychiatrische praktijken / instellingen
 • Jeugdprofessionals (gemeenten / Bureau Jeugdzorg)

Staat jouw vraag er niet
tussen? Stel hem dan

Heb je een vraag welke er niet tussen staat?
Stel hem dan aan een van onze experts.

Vergoeding van geestelijke gezondheidszorg

HerstelXL is de herstelacademie van GGZ WNB. Het is een plek van educatie en zelfhulp gericht op herstel. HerstelXL is door ervaringsdeskundigen tot stand gekomen. Ga zelf aan de slag met behulp van ons gratis aanbod van cursussen en ontmoetingen.

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op.