Ik voel me vaak somber en verdrietig

Ik voel me al lang down en zonder energie, somber en verdrietig en kan niet meer genieten.

Ik voel me vaak somber en verdrietig
Wat is somberheid?

Wat is somberheid?

Veel mensen hebben wel eens last van depressieve klachten, zoals een sombere stemming, weinig energie of geen zin hebben in sociale contacten. Dat betekent echter niet meteen dat er sprake is van een depressie of depressieve stoornis. Er is pas sprake van een depressieve stoornis als meerdere symptomen tegelijk over een langere periode aanwezig zijn. De persoon kan zichzelf niet meer ‘oppeppen’ of beter laten voelen en er is sprake van bijvoorbeeld ernstige somberheid of abnormaal verhoogde of geïrriteerde stemming. Net als volwassenen, kunnen ook kinderen en jongeren depressief zijn.

Depressie is een vorm van een stemmingsstoornis. Stemmingsstoornissen zijn stoornissen waarbij de stemming min of meer langdurig is veranderd. Verandering van stemming, zoals vreugde en verdriet, zijn normale reacties op voorspoed of tegenslag. Bij een stemmingsstoornis is die verandering intensiever en langduriger.

Herken je één of meerdere van de volgende klachten?
Dan kan het verstandig zijn contact op te nemen met je huisarts. Onthoud goed: Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan een officiële diagnose stellen.

 • Je vindt niets leuk en hebt geen energie.
 • Je huilt veel zonder dat dit je oplucht, of je wilt graag huilen maar het lukt niet.
 • Je voelt je leeg: ‘Ik voel helemaal niets meer’.
 • Je hebt geen zin in eten. Hierdoor val je veel af. Of je eet juist veel en komt veel aan.
 • Je slaapt weinig en slecht of je slaapt juist heel erg veel.
 • Je hebt last van hartkloppingen.
 • Je bent veel met de dood bezig. Je denkt bijvoorbeeld: ‘Ik ben net zo lief dood.’
 • Je piekert veel, vaak over hetzelfde.
 • Je kunt je moeilijk concentreren en vergeet veel.
Wij helpen je bij lichte klachten

Wij helpen je bij lichte klachten

Het kan je helpen om over je klachten te praten, of je kunt een cursus volgen. Hierdoor voel je je beter en voorkom je dat klachten erger worden.  
Of je kan je aanmelden voor een gratis adviesgesprek. In het gesprek hebben we het over je klachten en wat je daar aan kunt doen. Je hebt hiervoor geen brief van je huisarts nodig.

Behandeling bij ernstige klachten

Behandeling bij ernstige klachten

Heb je veel last van angst of spanning? Praat erover met je huisarts. Je huisarts kan je doorsturen voor een behandeling.

Zelf je leven op orde krijgen

Bij GGZ WNB doen we veel onderzoek en maken we gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in onze behandelingen. Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast je psychische klachten ook andere dingen in je leven belangrijk zijn voor je gezondheid

Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat je doet in je vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is, kunnen we met je meedenken en helpen oplossingen te vinden. Samen met jou kijken we wat je energie geeft en wat je helpt. Dit noemen we herstel-gericht werken

Onze behandelingen om jouw
somberheid onder controle te krijgen

Wij beschikken over een uitgebreid en specialistisch behandelaanbod. De aard en ernst van je klachten bepaalt welke soort behandeling je krijgt voor je problemen. Dit passen we aan jouw persoonlijke situatie aan en bespreken met je zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.
Hoe kan ik hulp krijgen?

Om bij ons in behandeling te komen moet je een verwijzing van je huisarts of andere zorgprofessional hebben. Een aanmelding bij GGZ WNB verloopt altijd via zorgprofessionals. Denk hierbij aan:

 • Huisarts of praktijkondersteuner
 • Bedrijfsarts
 • Specialist
 • Hulpverleners van psychiatrische praktijken / instellingen
 • Jeugdprofessionals (gemeenten / Bureau Jeugdzorg)

Staat jouw vraag er niet
tussen? Stel hem dan

Heb je een vraag welke er niet tussen staat?
Stel hem dan aan een van onze experts.

Vergoeding van geestelijke gezondheidszorg

HerstelXL is de herstelacademie van GGZ WNB. Het is een plek van educatie en zelfhulp gericht op herstel. HerstelXL is door ervaringsdeskundigen tot stand gekomen. Ga zelf aan de slag met behulp van ons gratis aanbod van cursussen en ontmoetingen.

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op.