Ik ervaar mijn omgeving anders dan anderen

Ik ervaar mijn omgeving anders dan anderen en neem soms andere dingen waar.

Ik ervaar mijn omgeving anders dan anderen

Wat is psychose?

Een psychose is een toestand waarbij fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen. Dan hoor, zie, ruik of voel je iets wat er niet is, je hoort stemmen en je verliest het contact met de werkelijkheid zoals anderen die ervaren. Ook heb je het gevoel dat andere mensen jou iets aan willen doen.

Als je een psychose hebt, zie je de wereld anders dan andere mensen. Je hebt last van hallucinaties, waanideeën en verwardheid. Bij herhaling van psychoses ga je steeds slechter functioneren. Het is dus belangrijk om deze herhaling door behandeling te voorkomen. Hoe vroeger de behandeling kan starten, des te gunstiger dat is voor de verdere verloop van dit ziektebeeld. Het is daarom verstandig om bij signalen en twijfel een deskundige te raadplegen. Een eerste psychose uit zich meestal tussen het zestiende en het dertigste levensjaar.

In ongeveer de helft van de gevallen leidt een psychose tot een meer blijvende vorm. Dit noemen we schizofrenie (terugkerende psychotische periodes).

Wij gebruiken op deze plaats de meer algemene term psychose. Psychose komt niet veel voor en kan als symptoom optreden bij andere psychische aandoeningen zoals verslaving en manische depressiviteit.

Bij kinderen en pubers kunnen dezelfde signalen op hele andere zaken duiden, zoals kinderlijke fantasieën van voorbijgaande aard. Jonge kinderen kunnen ‘stemmen’ horen, die echter niets met een psychose te maken hebben. Bij jongeren die een psychose krijgen, niet veroorzaakt door drugs- of drankgebruik, is er tijdens de kindertijd vaak sprake geweest van een ontwikkelingsproblemen op het gebied van taal en spraak, motoriek, sociale vaardigheden en leerproblemen. Tijdens de puberteit kunnen gebrekkige vriendschappen, zwakke schoolprestaties, terugtrekkend gedrag en weinig interesses de eerste signalen zijn.

Herken je één of meerdere van de volgende klachten?
Dan kan het verstandig zijn contact op te nemen met je huisarts. Onthoud goed: Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan een officiële diagnose stellen.

  • Je voelt je achterdochtig, of bang
  • Je hoort en ziet dingen die anderen niet beleven
  • Je weet niet wat het verschil is tussen fantasie en werkelijkheid
  • Je kan niet helder nadenken
  • Je hebt problemen met slapen
  • Je wil alleen zijn
Behandeling bij ernstige klachten

Behandeling bij ernstige klachten

Heb je veel last van angst of spanning? Praat erover met je huisarts. Je huisarts kan je doorsturen voor een behandeling.

Wij helpen je  bij lichte klachten

Wij helpen je bij lichte klachten

Het kan je helpen om over je klachten te praten, of je kunt een cursus volgen. Hierdoor voel je je beter en voorkom je dat klachten erger worden.  
Of je kan je aanmelden voor een gratis adviesgesprek. In het gesprek hebben we het over je klachten en wat je daar aan kunt doen. Je hebt hiervoor geen brief van je huisarts nodig.

Zelf je leven op orde krijgen

Bij GGZ WNB doen we veel onderzoek en maken we gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in onze behandelingen. Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast je psychische klachten ook andere dingen in je leven belangrijk zijn voor je gezondheid

Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat je doet in je vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is, kunnen we met je meedenken en helpen oplossingen te vinden. Samen met jou kijken we wat je energie geeft en wat je helpt. Dit noemen we herstel-gericht werken

Onze behandelingen om jouw
psychose onder controle te krijgen

Wij beschikken over een uitgebreid en specialistisch behandelaanbod. De aard en ernst van je klachten bepaalt welke soort behandeling je krijgt voor je problemen. Dit passen we aan jouw persoonlijke situatie aan en bespreken met je zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.
Hoe kan ik hulp krijgen?

Om bij ons in behandeling te komen moet je een verwijzing van je huisarts of andere zorgprofessional hebben. Een aanmelding bij GGZ WNB verloopt altijd via zorgprofessionals. Denk hierbij aan:

  • Huisarts of praktijkondersteuner
  • Bedrijfsarts
  • Specialist
  • Hulpverleners van psychiatrische praktijken / instellingen
  • Jeugdprofessionals (gemeenten / Bureau Jeugdzorg)

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem dan

Heb je een vraag welke er niet tussen staat?
Stel hem dan aan een van onze experts.