Wat is een persoonlijkheidsstoornis?
Het hebben van een persoonlijkheidsstoornis betekent dat je vastzittende patronen hebt in hoe je met anderen omgaat en naar jezelf kijkt, wat problemen veroorzaakt. Deze patronen zitten diep geworteld en bestaan vaak al lang. Soms realiseer je je niet eens dat er een probleem is, omdat het altijd zo geweest is en je denkt dat het normaal is. Het kan zelfs lijken alsof anderen of de maatschappij het probleem vormen. Het contact met anderen kan moeilijk zijn en je voelt je vaak eenzaam. Conflicten en gevoelens van angst en achterdocht komen regelmatig voor.
Ouderen kunnen extra uitdagingen ervaren, omdat ze meer afhankelijk worden van anderen naarmate ze ouder worden. Dit kan leiden tot problemen in relaties en een gevoel van onbegrip en isolatie. Het kan moeilijk zijn voor de omgeving om hiermee om te gaan. Symptomen van een persoonlijkheidsstoornis kunnen zich uiten in ongewone overtuigingen en gedragingen, impulsiviteit, emotionele instabiliteit en moeite met relaties.
Het kan lastig zijn om de symptomen van een persoonlijkheidsstoornis bij jezelf te herkennen. Je zoekt misschien hulp voor andere klachten, zoals relatieproblemen, depressie, agressie, angst of verslaving. Maar het is belangrijk om te erkennen dat deze symptomen mogelijk worden veroorzaakt door een onderliggende persoonlijkheidsstoornis.
Herken je één of meerdere van de volgende klachten?
Dan kan het verstandig zijn contact op te nemen met je huisarts. Onthoud goed: Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan een officiële diagnose stellen.
- Je bent extreem gevoelig voor kritiek
- Je raakt regelmatig in conflict met je omgeving
- Je hebt heel erge bindingsangst of verlatingsangst
- Je doet dingen zonder na te denken
- Je bent erg afhankelijk,
- Je bent perfectionistisch of verlegen