Ik loop vast in de omgang met anderen

Ik vind het lastig om met de andere mensen ik contact te gaan en raak vaak in conflict met anderen

Ik loop vast in de omgang met anderen
Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Het hebben van een persoonlijkheidsstoornis betekent dat je vastzittende patronen hebt in hoe je met anderen omgaat en naar jezelf kijkt, wat problemen veroorzaakt. Deze patronen zitten diep geworteld en bestaan vaak al lang. Soms realiseer je je niet eens dat er een probleem is, omdat het altijd zo geweest is en je denkt dat het normaal is. Het kan zelfs lijken alsof anderen of de maatschappij het probleem vormen. Het contact met anderen kan moeilijk zijn en je voelt je vaak eenzaam. Conflicten en gevoelens van angst en achterdocht komen regelmatig voor.

Ouderen kunnen extra uitdagingen ervaren, omdat ze meer afhankelijk worden van anderen naarmate ze ouder worden. Dit kan leiden tot problemen in relaties en een gevoel van onbegrip en isolatie. Het kan moeilijk zijn voor de omgeving om hiermee om te gaan. Symptomen van een persoonlijkheidsstoornis kunnen zich uiten in ongewone overtuigingen en gedragingen, impulsiviteit, emotionele instabiliteit en moeite met relaties.

Het kan lastig zijn om de symptomen van een persoonlijkheidsstoornis bij jezelf te herkennen. Je zoekt misschien hulp voor andere klachten, zoals relatieproblemen, depressie, agressie, angst of verslaving. Maar het is belangrijk om te erkennen dat deze symptomen mogelijk worden veroorzaakt door een onderliggende persoonlijkheidsstoornis.

Herken je één of meerdere van de volgende klachten?

Dan kan het verstandig zijn contact op te nemen met je huisarts. Onthoud goed: Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan een officiële diagnose stellen.

 • Je bent extreem gevoelig voor kritiek
 • Je raakt regelmatig in conflict met je omgeving
 • Je hebt heel erge bindingsangst of verlatingsangst
 • Je doet dingen zonder na te denken
 • Je bent erg afhankelijk,
 • Je bent perfectionistisch of verlegen
Wij helpen je bij lichte klachten

Wij helpen je bij lichte klachten

Het kan je helpen om over je klachten te praten, of je kunt een cursus volgen. Hierdoor voel je je beter en voorkom je dat klachten erger worden.  
Of je kan je aanmelden voor een gratis adviesgesprek. In het gesprek hebben we het over je klachten en wat je daar aan kunt doen. Je hebt hiervoor geen brief van je huisarts nodig.

Behandeling bij ernstige klachten

Behandeling bij ernstige klachten

Heb je veel last van angst of spanning? Praat erover met je huisarts. Je huisarts kan je doorsturen voor een behandeling.

Zelf je leven op orde krijgen

Bij GGZ WNB doen we veel onderzoek en maken we gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in onze behandelingen. Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast je psychische klachten ook andere dingen in je leven belangrijk zijn voor je gezondheid

Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat je doet in je vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is, kunnen we met je meedenken en helpen oplossingen te vinden. Samen met jou kijken we wat je energie geeft en wat je helpt. Dit noemen we herstel-gericht werken

Onze behandelingen om jouw persoonlijkheidsstoornis onder controle te krijgen

Wij beschikken over een uitgebreid en specialistisch behandelaanbod. De aard en ernst van je klachten bepaalt welke soort behandeling je krijgt voor je problemen. Dit passen we aan jouw persoonlijke situatie aan en bespreken met je zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.
Hoe kan ik hulp krijgen?

Om bij ons in behandeling te komen moet je een verwijzing van je huisarts of andere zorgprofessional hebben. Een aanmelding bij GGZ WNB verloopt altijd via zorgprofessionals. Denk hierbij aan:

 • Huisarts of praktijkondersteuner
 • Bedrijfsarts
 • Specialist
 • Hulpverleners van psychiatrische praktijken / instellingen
 • Jeugdprofessionals (gemeenten / Bureau Jeugdzorg)

Staat jouw vraag er niet
tussen? Stel hem dan

Heb je een vraag welke er niet tussen staat?
Stel hem dan aan een van onze experts.

Vergoeding van geestelijke gezondheidszorg

HerstelXL is de herstelacademie van GGZ WNB. Het is een plek van educatie en zelfhulp gericht op herstel. HerstelXL is door ervaringsdeskundigen tot stand gekomen. Ga zelf aan de slag met behulp van ons gratis aanbod van cursussen en ontmoetingen.

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op.