Wat is trauma?
Soms kunnen heftige gebeurtenissen zoals geweld, misbruik of een ongeluk zo diep ingrijpen in je leven dat er stress en trauma ontstaat. Om een schokkende gebeurtenis te verwerken, is tijd nodig. Als die verwerking te lang duurt of helemaal uitblijft, spreken we van een trauma. Wat een onverwerkt trauma precies met jou doet, verschilt per persoon.
Trauma's kunnen ontstaan door verschillende nare gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan een eenmalige schokkende ervaring, bijvoorbeeld , een ongeluk of het plotselinge overlijden van een dierbare. Klachten kunnen ook ontstaan na een reeks traumatische gebeurtenissen, zoals (seksueel) misbruik, (oorlogs)geweld, pesten, mishandeling. Het verwerken van zo'n gebeurtenis kan moeilijk zijn, en iedereen reageert er anders op.
Bij kinderen kan een traumatische ervaring ernstige gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Het is daarom belangrijk een trauma vroeg te herkennen en hulp te zoeken. Hoe vroeger de hulpverlening kan starten, des te beter de verwachting voor herstel. Soms is de timing van de behandeling hierbij wel van belang. In sommige gevallen blijft een kind goed functioneren en heeft het geen behoefte aan behandeling. Dan kan het uitgesteld worden: op een ander moment of latere leeftijd past de behandeling dan beter.
Herken je één of meerdere van de volgende klachten?
Dan kan het verstandig zijn contact op te nemen met je huisarts. Onthoud goed: Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan een officiële diagnose stellen.
- Je herbeleeft een bepaalde ervaring
- Je vermijdt situaties die je aan de gebeurtenis herinneren
- Je bent extra prikkelbaar
- Je hebt slaapproblemen
- Je ervaart geheugenverlies, angsten en/of boosheid
- Je beschuldigt jezelf
- Je voelt je machteloos