Ik heb last van nare herinneringen

Ik heb last van gebeurtenissen welke in het verleden zijn gebeurt.

Ik heb last van nare herinneringen
Wat is trauma?

Wat is trauma?

Soms kunnen heftige gebeurtenissen zoals geweld, misbruik of een ongeluk zo diep ingrijpen in je leven dat er stress en trauma ontstaat. Om een schokkende gebeurtenis te verwerken, is tijd nodig. Als die verwerking te lang duurt of helemaal uitblijft, spreken we van een trauma. Wat een onverwerkt trauma precies met jou doet, verschilt per persoon.

Trauma's kunnen ontstaan door verschillende nare gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan een eenmalige schokkende ervaring, bijvoorbeeld , een ongeluk of het plotselinge overlijden van een dierbare. Klachten kunnen ook ontstaan na een reeks traumatische gebeurtenissen, zoals (seksueel) misbruik, (oorlogs)geweld, pesten, mishandeling. Het verwerken van zo'n gebeurtenis kan moeilijk zijn, en iedereen reageert er anders op.

Bij kinderen kan een traumatische ervaring ernstige gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Het is daarom belangrijk een trauma vroeg te herkennen en hulp te zoeken. Hoe vroeger de hulpverlening kan starten, des te beter de verwachting voor herstel. Soms is de timing van de behandeling hierbij wel van belang. In sommige gevallen blijft een kind goed functioneren en heeft het geen behoefte aan behandeling. Dan kan het uitgesteld worden: op een ander moment of latere leeftijd past de behandeling dan beter.

Herken je één of meerdere van de volgende klachten?
Dan kan het verstandig zijn contact op te nemen met je huisarts. Onthoud goed: Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan een officiële diagnose stellen.

  • Je herbeleeft een bepaalde ervaring
  • Je vermijdt situaties die je aan de gebeurtenis herinneren
  • Je bent extra prikkelbaar
  • Je hebt slaapproblemen
  • Je ervaart geheugenverlies, angsten en/of boosheid
  • Je beschuldigt jezelf
  • Je voelt je machteloos
Wij helpen je  bij lichte klachten

Wij helpen je bij lichte klachten

Het kan je helpen om over je klachten te praten, of je kunt een cursus volgen. Hierdoor voel je je beter en voorkom je dat klachten erger worden.  
Of je kan je aanmelden voor een gratis adviesgesprek. In het gesprek hebben we het over je klachten en wat je daar aan kunt doen. Je hebt hiervoor geen brief van je huisarts nodig.

Behandeling bij ernstige klachten

Behandeling bij ernstige klachten

Heb je veel last van angst of spanning? Praat erover met je huisarts. Je huisarts kan je doorsturen voor een behandeling.

Zelf je leven op orde krijgen

Bij GGZ WNB doen we veel onderzoek en maken we gebruik van de nieuwste wetenschappelijke kennis in onze behandelingen. Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat naast je psychische klachten ook andere dingen in je leven belangrijk zijn voor je gezondheid

Daarom besteden we aandacht aan werk, opleiding, wat je doet in je vrije tijd en sociale contacten. Als dat nodig is, kunnen we met je meedenken en helpen oplossingen te vinden. Samen met jou kijken we wat je energie geeft en wat je helpt. Dit noemen we herstel-gericht werken

Onze behandelingen om jouw
trauma onder controle te krijgen

Wij beschikken over een uitgebreid en specialistisch behandelaanbod. De aard en ernst van je klachten bepaalt welke soort behandeling je krijgt voor je problemen. Dit passen we aan jouw persoonlijke situatie aan en bespreken met je zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.
Hoe kan ik hulp krijgen?

Om bij ons in behandeling te komen moet je een verwijzing van je huisarts of andere zorgprofessional hebben. Een aanmelding bij GGZ WNB verloopt altijd via zorgprofessionals. Denk hierbij aan:

  • Huisarts of praktijkondersteuner
  • Bedrijfsarts
  • Specialist
  • Hulpverleners van psychiatrische praktijken / instellingen
  • Jeugdprofessionals (gemeenten / Bureau Jeugdzorg)

Staat jouw vraag er niet
tussen? Stel hem dan

Heb je een vraag welke er niet tussen staat?
Stel hem dan aan een van onze experts.

Vergoeding van geestelijke gezondheidszorg