Zelf aan de slag

Wil je je leven verbeteren en meer balans vinden? Hier zijn tien praktische stappen om je welzijn te vergroten. Met eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse routine kun je al snel verschil merken. Ontdek hoe kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken voor jouw gezondheid en welzijn.

Mindfulness Oefeningen

Mindfulness oefeningen helpen je om meer plezier in je leven te brengen en verwachtingen en zelfkritiek los te laten. Je kunt deze oefeningen op elk moment van de dag doen. Ze trainen je in zeven principes: niet oordelen, geduld, opnieuw beginnen, vertrouwen, niet streven, acceptatie en loslaten. Hierdoor kun je anders naar je leven kijken en beter reageren op gebeurtenissen.

Gezonde voeding en eetgewoonten
Gezonde voeding helpt ziektes te voorkomen en zorgt ervoor dat je je goed voelt. Eet gevarieerd volgens de Schijf van Vijf en houd een eetdagboek bij om je eetpatroon te volgen.

Regelmatig bewegen
Regelmatig bewegen maakt je fitter, vermindert stress en verbetert je stemming. Beweeg minimaal vijf dagen per week 30 minuten matig intensief.

Rust en ontspanning
Voldoende rust en ontspanning zorgen ervoor dat je je fitter voelt en beter tegen stress kunt. Houd een balans tussen inspanning en ontspanning.

Slaapgewoonten
Een goed slaappatroon is essentieel voor je concentratie en energie. Iedereen heeft een andere hoeveelheid slaap nodig. De eerste vier uur slaap zijn het belangrijkst. Slaap je vaak slecht? Bekijk je slaapgewoonten en pas ze aan.

Middelengebruik
Middelengebruik, zoals cafeïne en alcohol, is normaal zolang het geen klachten veroorzaakt. Heb je klachten zoals slecht slapen of prikkelbaarheid? Dan kan er sprake zijn van afhankelijkheid.

Inzicht in jezelf
Inzicht in je klachten betekent dat je je bewust bent van je problemen en begrijpt waar ze vandaan komen. Dit inzicht helpt je om veranderingen aan te brengen en je klachten te verminderen. Voldoende inzicht betekent dat je weet waar je moeilijkheden liggen en wat je wilt veranderen.

Gevoelens en emoties uiten
Het uiten van gevoelens en emoties helpt spanningen te verminderen. Als je emoties opkropt, kunnen klachten zoals somberheid of irritatie ontstaan. Leren je emoties te uiten verbetert je gemoedstoestand.

Sociaal netwerk
Contacten met anderen zijn belangrijk voor je mentale gezondheid. Een goed sociaal netwerk betekent dat je regelmatig contact hebt met vrienden, familie en kennissen. Voel je je eenzaam? Kijk dan naar de kwaliteit van je sociale leven.

Structuur en regelmaat
Een vaste dagstructuur helpt je om je goed te voelen. Het geeft houvast en voorkomt dat je energie verliest aan het constant aanpassen van je dag. Heb je klachten zoals vermoeidheid of het gevoel het overzicht kwijt te zijn? Breng dan meer structuur in je leven.

Ondersteuning nodig?

Lukt het niet om zelfstandig verandering te brengen? Bekijk dan ons aanbod van HerstelXL en/of meld je aan via je huisarts of bedrijfsarts.