Ervaringsdeskundigen bij GGZ WNB: Jouw Steun bij Herstel

Wat is een Ervaringsdeskundige? 

Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf ervaring heeft met een psychische kwetsbaarheid en (grotendeels) is hersteld. Bij GGZ WNB gebruiken ervaringsdeskundigen hun eigen herstelproces om anderen te ondersteunen. Ze begrijpen wat je doormaakt en kunnen veel betekenen voor jou en je naasten. 

Onze ervaringsdeskundigen hebben verschillende achtergronden, zoals depressie, psychose, bipolaire stoornis, verslaving, forensische achtergrond, persoonlijkheidsstoornissen, ADHD en autismespectrumstoornis. Ze bieden ondersteuning op diverse gebieden. 

Activiteiten en aanbod van HerstelXL

HerstelXL biedt diverse herstelgroepen en cursussen zoals WRAP, Herstellen doe je zelf, en Photovoice, evenals eigen ontwikkelde cursussen. We hebben inloopmomenten in de wijk (Bergen op Zoom en Roosendaal), Herstelcafés, crisiskaartondersteuning, individuele contacten, therapiegroepen, voorlichtingen, gastlessen en symposia. Een ruim aanbod, bekijk hier per activiteit de uitgebreide folder. 

Volg ons ook op Facebook, Instagram en LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons aanbod en ontwikkelingen. 

Wat doen ervaringsdeskundigen bij GGZ WNB?

Ervaringsdeskundigen werken vanuit een herstelgerichte benadering. Ze helpen je omgaan met je kwetsbaarheden, kijken naar jouw toekomst en hoe jij kunt groeien naar meer zelfstandigheid. Ze bieden een luisterend oor en maken moeilijke situaties bespreekbaar. Het contact is op basis van gelijkwaardigheid wat zorgt voor herkenning en hoop. Ze bieden je extra ondersteuning naast je gesprekken met hulpverleners. 

Bij GGZ WNB werken ook familie-ervaringsdeskundigen. Zij hebben ervaring met een familielid met een psychische kwetsbaarheid en begeleiden familieleden en cliënten op hun weg naar hun herstel. 

HerstelXL: De Herstelacademie van GGZ WNB

HerstelXL is de herstelacademie van GGZ WNB, gericht op educatie en zelfhulp. Voor ons betekent herstel ruimte voor hoop, groei en ontwikkeling. Dit geldt voor alle cliënten van GGZ WNB, zowel in behandeling als op de wachtlijst.  

HerstelXL is opgericht, en wordt gerund, door enkel ervaringsdeskundigen. De naam HerstelXL vertolkt alles wat de ervaringsdeskundigen willen uitdragen met deze herstelacademie. De naam is krachtig, groots en oneindig. Het spreekt vertrouwen uit en dat is wat we nodig hebben in herstel. Geloof in jezelf. Kleine stapjes maken een XL-stap!  

In Roosendaal zij we open voor alle inwoners van de gemeente Roosendaal door middel van de subsidie ‘Samenwerken aan herstel’.  

Cliëntservicepunt (CSP)

Het Cliëntservicepunt (CSP) is onderdeel van HerstelXL. Het is een servicepunt waar we begripvol, behulpzaam en betrouwbaar zijn, waar je al je vragen kunt stellen, van ‘hoe gebruik ik MijnGGZWNB?’ tot een gesprek met een ervaringsdeskundige. Het bied cliënten en mensen op de wachtlijst een luisterend oor. Tevens hebben wij zicht op welke cursussen en trainingen er zijn bij HerstelXL. Wij kunnen meekijken wat de mogelijkheden zijn en wat wellicht passend is, naast de eigen behandeling. 

Op onze locatie beschikken wij over een aantal laptops die je vrij kunt gebruiken. Wij kunnen dan ook uitleg geven over bijvoorbeeld MijnGGZWNB, hoe beeldbellen met je behandelaar werkt of andere computer gerelateerde vragen. Ook andere vragen zijn welkom. Weten wij het antwoord niet dan gaan we samen op zoek naar waar je wel het antwoord kunt vinden. 

Kijk hier voor de actuele openingstijden en locaties van het Cliëntservicepunt. 

Ervaringsdeskundige Worden?

Ben je hersteld van een psychische aandoening en zoek je een nieuwe uitdaging? Wil je lotgenoten helpen en coachen? Bij GGZ WNB kun je als ervaringsdeskundige aan de slag. We bieden een basistraining voor vrijwillige ervaringsdeskundigen. Voor meer informatie klik je op de knop hieronder. 

Onze ervaringsdeskundigen vind je in gebouw de Steiger op Landgoed Vrederust, ’t Waterbuurtje 5 in Halsteren.