MijnGGZWNB

Ontwikkelingsproblemen bij zeer jonge kinderen

Voel je je onzeker als ouder?

Je begrijpt je zoon of dochter niet altijd. Je twijfelt er misschien aan of je het goed doet in de opvoeding. Eten of slapen kunnen een probleem zijn voor je peuter. Of je kind is soms erg druk of juist heel stil en je weet niet wat je daaraan kunt doen.

Ouder zijn van een baby, peuter of kleuter is lang niet altijd gemakkelijk. Je hebt alles al geprobeerd, maar het lijkt niet te helpen. Waar ligt het aan dat het niet goed gaat? Iedere vader of moeder is wel eens onzeker over zijn of haar ouderschap. Het is helemaal niet gek om te twijfelen. Maar het kan ook zijn dat je onzekerheid steeds groter wordt en dat je het idee hebt dat er iets aan de hand is. Wij helpen ieder jaar veel ouders die zich onzeker voelen en ongerust zijn over de ontwikkeling van hun kind. Je bent dus zeker niet de enige!

Maak je je ongerust?

Er kunnen allerlei redenen zijn dat je je als ouder onzeker voelt of ongerust maakt over de ontwikkeling en het gedrag van je kind. Het ene kind ontwikkelt zich anders dan het andere kind. Het kan ook zijn dat je kind overdreven prikkelbaar is en het niet lukt om alle indrukken op een dag goed te verwerken. Of dat je zoon of dochter moeite heeft met contact maken met zijn ouders of met andere kinderen. Misschien hoef je je helemaal geen zorgen te maken.

Maar het is ook mogelijk dat er meer aan de hand is. Onze ervaring is dat ouders meestal heel goed aanvoelen dat er iets aan de hand is met hun kind. Wij nemen ouders daarom heel serieus in hun zorgen.

Wij kunnen onderzoeken wat er aan de hand is, en zo samen zoeken naar een oplossing zodat het weer beter gaat met je kind, in het gezin, en je kind zich goed verder kan ontwikkelen. We kijken of er sprake is van voorbijgaande problemen of misschien een ontwikkelingsstoornis of andere problematiek, waarvoor behandeling nodig is. Ook hier geldt dat zorg op maat belangrijk is.

Als je eigen problemen je in de weg staan

Soms kan het zijn dat je als ouder zelf psychische klachten hebt of er problemen zijn in de thuissituatie. Dat kan je onzeker maken en dat kan ook effect hebben op je kind, ook al probeer je dat te voorkomen. Samen gaan we dan aan de slag om hier verbetering in te brengen. Daar hebben we goede methoden voor die bij veel ouders met soortgelijke problemen voor een positieve verandering hebben gezorgd.

(bron: Kenniscentrum voor Kinder- en jeugdpsychiatrie)

Behandeling

Onze specialistische behandeling bestaat zowel uit vormen van therapie voor je kind (individueel of in groep) als vormen van therapie ter ondersteuning van ouders. Dit kan bijvoorbeeld ouderbegeleiding, thuisbehandeling, gezinstherapie of een oudercursus over ADHD of Autisme zijn. Uitgangspunt bij onze behandeling is dat wij samen met ouders en hun kind zoeken naar de beste zorg die past bij hun specifieke situatie.

Naar behandelingen