MijnGGZWNB

Eetstoornis

Mensen die lijden aan een eetstoornis zijn extreem veel bezig met eten en hun gewicht. Ze eten niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor hun lichaam, of eten in een opwelling grote hoeveelheden voedsel. Alles wat met eten en voedsel te maken heeft is voor hen beladen. Hun leven wordt beheerst door (de gedachte aan) eten en dit beïnvloedt in grote mate hun dagelijks functioneren.

Vormen van eetstoornissen

Vormen van eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis. Eetproblemen komen regelmatig voor in de ontwikkeling van kinderen en zijn meestal van voorbijgaande aard. We spreken van een eetstoornis als de eetgewoonte van iemand langere tijd ernstig is verstoord en tot gezondheidsproblemen leidt. Vaak hangt dit samen met psychische klachten.

 

We spreken van Anorexia nervosa als er sprake is van een opvallend ondergewicht of een groeiachterstand in combinatie met een overdreven angst om aan te komen, overmatig bezig zijn met eten of overdreven aandacht voor hoe het eigen lichaam eruit ziet. Iemand met anorexia heeft een verkeerd beeld van het eigen lichaam en vindt zichzelf vaak dikker, groter en ronder dan in werkelijkheid het geval is. Er zijn 2 vormen van anorexia nervosa: het type anorexia waarbij een jongere soms eetbuien heeft en daarnaast overgeeft of andere maatregelen neemt om extra gewicht kwijt te raken en het type waarbij de jongere niets anders doet dan veel te weinig eten.

Boulimia nervosa lijkt erg op anorexia nervosa. Bij boulimia is er echter meestal geen sprake van ondergewicht. Vaak is aan de buitenkant nauwelijks te zien dat er iets aan de hand is. Schaamte voor de regelmatige eetbuien en vervolgens het weer kwijt proberen te raken van calorieën door te braken, het gebruik van laxeermiddelen of extreem veel bewegen, zorgen ervoor dat de jongere zijn gedrag goed geheim houdt. Ook een jongere met boulimia heeft een verkeerd beeld van het eigen lichaam en neemt zichzelf vaak dikker, groter en ronder waar dan in werkelijkheid zo is. Binnen boulimia nervosa bestaan twee type eetstoornissen: het type boulimia waarbij de jongere gaat braken of laxeren en het type, waarbij de jongere erg veel gaat bewegen en sporten.

De eetbui-stoornis staat ook wel bekend als de binge eating disorder. De eetbuistoornis lijkt erg op boulimia nervosa met als verschil dat iemand met een eetbui-stoornis geen maatregelen neemt om het eten / de calorieën zo snel mogelijk weer kwijt te raken.

Eetproblemen bij (zeer) jonge kinderen hebben soms een psychische en soms een lichamelijke oorzaak. Vaak hangen deze eetproblemen samen met bijzondere omstandigheden waardoor de normale eetontwikkeling ernstig verstoord is geraakt.

Er zijn kinderen die elke vorm van eten en drinken weigeren. Of kinderen die slechts zeer beperkt en selectief voedsel tot zich nemen. En ook alleen onder bepaalde condities, die veel verder gaan dan een rustige en aangename sfeer. Het spreekt voor zichzelf dat hierdoor het hele gezinsleven beheerst wordt. Dit kan veel stress veroorzaken bij de ouders, die zich ernstig zorgen maken over hun kind. Ook zij hebben dan goede ondersteuning en hulp nodig. Onze hulpverleners vinden het belangrijk om in deze situatie goed te kijken waardoor de eetproblemen zijn ontstaan, welke factoren de eetproblemen in stand houden en beïnvloeden. Deze kennis gebruiken we voor het kiezen van de juiste behandeling. Ook hier geldt: maatwerk voor ieder kind en zijn ouders.

Behandeling

Effectieve interventies

Wij beschikken over een uitgebreid en specialistisch behandelaanbod. De aard en ernst van je klachten bepaalt welke soort behandeling je krijgt voor je problemen. Dit passen we aan jouw persoonlijke situatie aan en bespreken met je zodat je weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.

Uitgangspunt is dat wij samen met jou kijken naar welke zorg het beste past bij jouw specifieke situatie zodat we je goed kunnen helpen. Wil je weten welke behandelmogelijkheden er allemaal bij ons zijn? Bekijk ons behandelaanbod.

Ons behandelaanbod

Het is moeilijk te zeggen hoe vaak eetstoornissen precies voorkomen.

Vaak wordt niet om hulp gevraagd. Schaamte kan daar een belangrijke rol bij spelen.