MijnGGZWNB

Uw sociaal netwerk optimaliseren

De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven. Aristoteles, Grieks filosoof, 384 v.C. – 322 v.C.

Wat houdt het hebben van een sociaal netwerk in?

Het hebben van contacten is belangrijk om mentaal fit te blijven. Dit zorgt voor ontspanning, afleiding en houdt u verbonden met uw omgeving. U kunt spreken van een sociaal netwerk wanneer u naast de dagelijkse bezigheden zoals studie, werk en gezin, contacten heeft met anderen zoals vrienden, buren, kennissen en familieleden.

Hoe weet ik of ik een goed sociaal netwerk heb?

Een sociaal netwerk houdt in dat u regelmatig met anderen afspreekt, met anderen deelt wat er in u omgaat, plezier maakt met anderen, tijd vrij maakt voor hobby’s met een ander of aangesloten bent bij een club of vereniging. Niet iedereen heeft dezelfde behoefte aan contact; sommige mensen zijn volmaakt tevreden met alleen hun familie of vinden het prettig veel alleen te zijn.

Wanneer u vooral bezig bent met werken, school het draaiende houden van uw gezin en/of huishouden. Of wanneer u zich terugtrekt uit contact terwijl u er eigenlijk wel behoefte aan heeft. Dan kan het zijn dat u weinig verbinding met de wereld om u heen ervaart. U kunt het moeilijk vinden om de stap te zetten om ergens alleen heen te gaan, om contacten te leggen of er simpelweg tijd voor vrij te maken. Dan is het opbouwen of in stand houden van een sociaal netwerk een stuk lastiger. Als dit te lang duurt kunt u klachten ontwikkelen. Onderstaande vindt u een aantal voorbeelden van klachten.

  • U kunt zich alleen en eenzaam gaan voelen.
  • U deelt niet meer met anderen wat er in u omgaat.
  • U weet niet bij wie u terecht kunt als u hulp nodig heeft of u durft de stap om hulp te vragen niet (meer) te nemen.
  • U hebt het gevoel dat u klem komt te zitten.
  • U kunt zich somber gaan voelen.

 Herkent u bovenstaande, dan is het raadzaam om de kwaliteit van uw sociale leven eens onder de loep te nemen.