MijnGGZWNB

Mindfulness Oefeningen

Mindfulness oefeningen brengen meer plezier in uw leven en helpen verwachtingen en (zelf)kritiek loslaten. Ze zijn op vrijwel ieder moment te doen. Door mindfulness oefeningen traint u uzelf in 7 Mindfulness principes die uw leven veranderen: Niet oordelen, Geduld hebben, Telkens weer opnieuw beginnen, Vertrouwen, Niet streven, Acceptatie en Loslaten. U leert anders naar uw leven kijken en reageert op gebeurtenissen zoals u dat wilt. Problemen verdwijnen niet, maar ze worden minder belangrijk. Ze maken plaats voor genieten, vreugde en plezier.

Wat zijn mindfulness oefeningen?

Mindfulness oefeningen trainen uw geest in het hebben van een open milde aandacht voor alles wat zich voordoet in het hier-en-nu. U traint een aantal vaardigheden die uw helpen om ervaringen te zien voor wat ze werkelijk zijn. Hieronder vindt u uitleg en links naar diverse mindfulness oefeningen, ingedeeld naar de vaardigheid die u er het meest mee traint.

1. Mindfulness Oefeningen voor ‘Niet Oordelen of Mildheid’

De mens heeft de gewoonte om ervaringen voortdurend te beoordelen. Deze ingesleten neiging tot evalueren, vergelijken en beoordelen is de bron voor ons lijden. Onderstaande mindfulness oefeningen oefenen u om te stoppen ‘een verhaal te maken’ bij alles wat u overkomt. U leert commentaar en oordelen achterwege te laten en zo meer te reageren op wat er in het Nu gebeurt.

» Ademen met Aandacht. Leer Waarnemen Zonder Gedachten te Vormen 
» Waarnemen zonder oordeel. Scheid Waarneming van Interpretaties en Gevoelens 
» Waarnemen en Interpreteren. Wordt u Bewust of u een Oordeel of Interpretatie Uit 
» Interpretatie of Observatie?. Leer Neutrale Observaties Communiceren

2. Mindfulness Oefeningen voor ‘Geduld hebben’

Uw hersenen zitten zo in elkaar dat u vrijwel alles wat er buiten om u heen gebeurt snel kunt oplossen. Dit gebruikt u echter ook om innerlijke problemen proberen op te lossen, maar daar werkt het juist tegen u. De gedachten en gevoelens die in u opkomen bestaan alleen maar in uw hoofd – ze bestaan niet echt, als jij er niet zou zijn, zouden zij ook ophouden te zijn – en kunt u daarom niet oplossen. Geduld hebben betekent gedachten en gevoelens laten zijn zoals ze zijn en beseffen dat het geen feiten zijn. Heb geduld, leef in de wetenschap dat alles voorbij gaat. Niets blijft zoals het is, alles verandert voortdurend ook uw gedachten en gevoelens, zonder dat u ze probeert op te lossen.

» Mindfulness Bodyscan. Aarden in uw Lichaam 
» Zitten met uw Problemen. Oefen om te ZIJN met uw Problemen 
» Bewustzijn en Onbewuste. Train u Onbewuste. Gooi uw Hoed over het Hek

3. Mindfulness Oefeningen voor ‘Telkens Weer Opnieuw Beginnen’

Iedereen heeft overtuigingen over wie u bent en hoe u in elkaar steekt. Bereidheid om uw overtuigingen aan de kant te zetten en ieder moment volledig opnieuw te beginnen is een belangrijk aspect van Mindfulness. Wanneer u dagen of weken lang niet geoefend hebt kun u gaan denken dat u net zo goed helemaal kunt stoppen. Onthoud dan dat u altijd opnieuw kunt beginnen. Zeker wanneer u de moed dreigt te verliezen, wanneer uw gevoelens van hopeloosheid of onverschilligheid krijgt en u er tegenop hikt op te starten, denk hier dan aan!

» Yoga Nidra Bodyscan. 40 Minuten Roterende Aandacht in uw Lichaam. 
» Korte meditatie. Opnieuw Beginnen met 1 Minuut per Dag (bekijken)

4. Mindfulness Oefeningen voor ‘Vertrouwen’

Vertrouwen halen we vaak uit wat anderen zeggen, vinden of doen, vooral in moeilijke momenten. U kunt echter beter uw aandacht naar binnen richten en bij uzelf blijven. U zult merken dat alle moeilijke momenten weer voorbij gaan. Vertrouwen in uzelf en uw eigen pad groeit geleidelijk wanneer u uw aandacht richt op wat is en naar uzelf blijft luisteren zonder een verhaal te vormen over wat er in u opkomt. Blijft oefenen, zeker als het saai is of u rusteloos wordt weet u dat u goed bezig bent. Doorgaan verandert uw omgang met het leven langzaam waardoor meer vertrouwen ontstaat in uw eigen manier van zijn en waarnemen.

» Gelukkig zijn is blij zijn met 
» Benoem stressvolle situaties 
» Glimlach met de Zachte Ogen. Leer Innerlijke Rust Ervaren Door Glimlachen (lezen)  
» Ontstressen door dankbaarheid

5. Mindfulness Oefeningen voor ‘Niet Streven of Erbij Blijven’

Niet Streven of Erbij Blijven staat haaks op wat u leert in onze maatschappij over wat goed voor u is. Toch is meditatie of de kunst van het niets doen erg populair, alleen ziet u dit waarschijnlijk als gescheiden van uw persoonlijke ambitie in het dagelijks leven. De neiging om uzelf te willen veranderen en verbeteren is zinloos, deze gedachte geeft alleen maar spanning. U bent al perfect zoals u bent. Als u gewoon in het hier en nu reageert op wat is, gaat alles alleen maar beter dan als u streeft naar iets, waardoor u alleen maar gefrustreerd zult raken.

» Drie Minuten Ademruimte. EHBO Ademhalingsoefening bij Gedachten Loslaten 
» Mindfulness Bodyscan 
» In balans met de berghouding

6. Mindfulness Oefeningen voor ‘Acceptatie’

Acceptatie gaat om uw bereidheid om de dingen te zien zoals ze zijn. Zowel aangename als onaangename dingen gebeuren, of u het nu leuk vindt of niet. Accepteren is neutraal observeren en waarnemen, iets anders dan passief over u heen laten komen. Bijvoorbeeld pijn en verdriet kun u leren waarnemen zonder wegdrukken, commentaar geven of oordelen. Dat wil niet zeggen dat u niet iets kunt doen door bijvoorbeeld een verkrampte spier te strekken. U intentie is echter anders, u verzet u er niet tegen. u zult dan ontdekken dat een deel van uw probleem bestaat uit u neiging om uw pijn, gedachten of gevoelens te willen vermijden.

» Zitten met uw problemen 
» Advaita Meditatie 
» Gedachten en gevoelens benoemen

7. Mindfulness Oefeningen voor ‘Loslaten’

Uw ‘mind’ heeft de neiging vast te houden aan prettige ervaringen en te malen over problemen. Prettige of bijzondere ervaringen zult u meestal snel opnieuw willen hebben of vasthouden. De werkelijkheid verandert echter continu en herhaalt zich nooit, geen moment is hetzelfde, iedere ervaring is uniek! Vasthouden geeft alleen maar stress en is een belangrijke bron van lijden. Loslaten is een subtiele kunst van het betrappen van uw eigen ‘mind’ op vasthouden, aandacht geven en uw aandacht terugbrengen in het Nu.

» Gedachten loslaten 
» Benoem stressvolle situaties 
» Mindfulness meditatie mindful lopen 
» Quantum Light Breath 
» Online yoga oefeningen 
» De automatische piloot stoppen