MijnGGZWNB

Inzicht in uzelf

Wat houdt inzicht in uw klachten in?

Inzicht in uw klachten houdt in dat u zich bewust bent van uw klachten en begrijpt waar uw klachten vandaan komen. U kunt plaatsen waarom u op een bepaalde manier op gebeurtenissen reageert. U heeft zicht op uw eigen gedachten en gedachtenpatronen en op wat u voelt en doet. Ook kunt u dit grotendeels plaatsen in het licht van uw karakter, opvoeding en recente gebeurtenissen.

Hoe weet ik of ik voldoende inzicht heb in mijn klachten?

Inzicht in uw eigen gedachten, gevoelens en gedrag maakt het mogelijk te zien waar eventuele moeilijkheden zitten. Pas als u weet wat er ‘mis’ is kunt u gaan bedenken wat en hoe u dit zou willen veranderen. Het is echter niet zo dat iedereen die goed functioneert inzicht in zichzelf heeft. En niet iedereen die inzicht heeft gaat direct goed functioneren. Kortom, inzicht kan helpen uzelf te begrijpen en te veranderen. En daarmee uw klachten te verminderen, maar is hier geen garantie voor.

Inzicht in uw klachten en in uzelf zorgt ervoor dat u zich kunt gaan gedragen naar hoe u zou willen zijn. Indien dit niet gebeurt kan dit voor klachten zorgen. U kunt zich bijvoorbeeld onprettig, gestrest, onrustig of somber voelen.

Uiteraard is het heel normaal om u soms onprettig te voelen. Maar, indien u vaker klachten heeft dan voorheen, of meer klachten ervaart dan de meeste mensen om u heen, is er mogelijk meer aan de hand.

Stel uzelf dan de volgende vragen:

  • Heeft u zicht op waar deze klachten door zijn ontstaan?
  • Heeft u zicht op wat uw wensen zijn en wat u zou willen bereiken in de toekomst?

Als het antwoord op één van bovenstaande vragen ‘Nee’ is, kan het goed zijn om meer inzicht te krijgen in uw klachten.

Ondersteuning nodig?

Mocht het zo zijn dat u nog ontevreden bent over de manier waarop u met uw klachten omgaat of lukt het u niet om zelfstandig verandering tot stand te brengen nadat u bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan kunt u kijken of het zelfhulpboek ‘Je gevoel de baas.’ (ISBN: 9789026515644) u verder kan helpen.

Heeft u het idee dat u professionele hulp nodig heeft, of dat andere zaken onderliggend zijn aan uw klachten en u wilt professionele hulp op dit gebied, dan kunt u (laten) aanmelden bij GGZ WNB door uw huisarts of bedrijfsarts.