MijnGGZWNB

Gevoelens en emoties uiten

Wat houdt gevoelens en emoties uiten in?

Het uiten van gevoelens en emoties is een uitlaatklep om spanningen kwijt te raken. Deze spanningen kunnen ontstaan door vervelende gebeurtenissen, in interactie met andere mensen of door omstandigheden op het werk of thuis. Ook kunnen ze gevoed worden door negatieve gedachten.
Wanneer gevoelens en emoties te lang worden opgekropt kunnen er klachten ontstaan, zoals somberheid, irritatie of boosheid. Het uiten van gevoelens kan veel ruimte geven en er voor zorgen dat u beter in uw vel komt te zitten.

Hoe weet ik of ik mijn gevoelens en emoties voldoende uit?

Het uiten van emoties is niet voor iedereen even gemakkelijk. Dit heeft deels met aanleg te maken. Daarnaast kan het zijn dat u van huis uit mee heeft gekregen dat het uiten van gevoelens voor opluchting kan zorgen. Maar het kan ook zijn dat gevoelens en emoties er juist niet mochten zijn; dat u niet geleerd heeft om gevoelens te uiten. Sommige mensen hebben er daardoor zelfs moeite mee ze überhaupt bij zichzelf te voelen.

Wanneer u zich herkent in onderstaande voorbeelden kan het zijn dat u moeite heeft met het uiten van gevoelens en emoties:

  • “Ik maakte me boos over de situatie omdat ik het er niet mee eens was, maar toch zei ik niets. Ik voel me er nu nog erg onrustig onder.”
  • “Als ik me niet lekker voel, ga ik eten of wat doen, dan voel ik minder.”
  • “Ik voel me de laatste tijd zo somber en onrustig. Op het werk is het druk en thuis loopt het niet lekker. Het zal wel weer over gaan. Ik wil de mensen om me heen niet belasten met mijn sores.”
  • “Als mensen me vragen hoe het met me gaat, zeg ik altijd ‘goed’. Diep van binnen voel ik me eigenlijk helemaal niet zo goed.”
  • “Als ik iets leuks meemaak, dan zeg ik dat eigenlijk tegen niemand. Hierdoor raak ik dat positieve gevoel vaak snel weer kwijt.”

Ondersteuning nodig?

Mocht het zo zijn dat u nog ontevreden bent over de manier waarop u omgaat met uw gevoelens en emoties of het lukt u niet om zelfstandig verandering tot stand te brengen nadat u bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan vindt u onderstaand nog andere manieren die u kunnen helpen om uw emoties te leren uiten:

  • Schrijf uw gevoelens regelmatig van u af in een dagboek
  • Kies een vast moment op de dag waarop u mag piekeren, zodat uw gedachten gedurende de dag minder belemmerend zijn. (zie ook anti-piekertraining)
  • Zoek een activiteit waarin u uw emoties kwijt kunt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van bewegen of sport, maar ook in activiteiten als muziek maken, tekenen/ schilderen of dansen.

Heeft u het idee dat u professionele hulp nodig heeft, of dat andere zaken onderliggend zijn aan uw klachten en wilt u professionele hulp op dit gebied, dan kunt u informeren naar ons aanbod en/of uzelf laten verwijzen door uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts.