MijnGGZWNB

Dagstructuur en regelmaat

Wat houdt structuur en regelmaat in?

Het hebben van een dagstructuur is bevorderend voor uw welbevinden. Het biedt een houvast en zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Het voorkomt dat uw lichaam en geest elke dag weer moeten schakelen en aanpassen aan een nieuwe situatie waardoor u elke dag veel energie kwijt bent aan het indelen van uw dag. Het hebben van een structuur biedt ook veiligheid en schept een kader van waaruit u gemakkelijker in kunt spelen op wat de omgeving van u vraagt.

Bij structuur en regelmaat kunt u denken aan vaste tijdstippen betreffende het opstaan en slapen gaan, vaste tijden voor maaltijden, werk, sport en ook voor afspraken

Heb ik voldoende structuur en regelmaat?

Om zicht te krijgen of u voldoende structuur en regelmaat in uw leven heeft kunt u de ‘registratielijst structuur en regelmaat’ invullen. U kunt vervolgens een week lang in dit schema bijhouden welke activiteiten u wanneer doet, zodat u meer zicht krijgt op uw eigen ritme.

Als u voldoende structuur en regelmaat heeft, of u voelt zich goed bij een leven met weinig structuur, hoeft u niets te veranderen. Veel mensen hebben een wisselend schema, de ene dag is de andere niet en de ene week is de andere niet. Dat is niet erg, zolang u geen klachten heeft.

Klachten die kunnen voorkomen als u te weinig structuur en regelmaat heeft zijn de volgende:

Vermoeidheid:

  • het niet kunnen slapen ’s nachts
  • het omkeren van dag/nacht ritme
  • het gevoel het overzicht kwijt te zijn
  • een gebrek aan voldoening ervaren
  • allerlei zaken voor u uitschuiven/uitstellen

Als u bovenstaande herkent is het raadzaam om te kijken of u meer regelmaat en structuur aan kunt brengen in uw leven. Wanneer u de “Registratielijst Structuur en Regelmaat” bijhoudt krijgt u meer inzicht in uw structuur en regelmaat

Hoe zorg ik voor voldoende structuur en regelmaat?

Indien u ontevreden bent over u (week)schema en/of u ervaart klachten, dan kunt u het stappenplan gebruiken om meer structuur aan te brengen. U kunt het stappenplan vragen aan uw behandelaar/begeleider.

Ondersteuning nodig?

Mocht het zo zijn dat u nog ontevreden bent over de hoeveelheid structuur in uw leven, of het lukt u niet om verandering tot stand te brengen nadat u bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan kunt u kijken of deze sites of applicaties u behulpzaam kunnen zijn:

Als u het idee heeft dat andere zaken onderliggend zijn aan uw klachten en u wilt professionele hulp op dit gebied dan kunt u informeren naar ons aanbod en uzelf aanmelden via uw huisarts (of bedrijfsarts).