MijnGGZWNB

Anti-piekertraining

Wat houdt piekeren in?

Piekeren is een uit de hand gelopen manier van problemen oplossen. Vaak gaat het hier echter om problemen waarvoor meestal geen oplossing is. De focus komt daardoor enorm op het probleem te liggen en het is moeilijk om uw gevoel positief te beïnvloeden. Een kenmerk van piekeren is dat er veel en in rondjes wordt gedacht over wat er allemaal mis kan gaan, maar dat er niet meer wordt doorgedacht over datgene wat opkomt; of het reëel is wat u denkt en of er een oplossing voor is. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die piekeren de neiging hebben gevaren te overschatten en hun eigen vermogen problemen op te lossen te onderschatten!

Hoe weet ik of ik teveel pieker?

Waarschijnlijk piekert u teveel als u:

  • veel tijd besteedt aan denken zonder tot een oplossing of keuze te komen
  • zich allerlei waarom-vragen stelt (bijv. Waarom overkomt mij dit? Ojee, wat als…?)
  • veel denkt, maar weinig doordenkt
  • zich druk maakt omdat u niet tot een oplossing kunt komen
  • onrustig, verdrietig of moe wordt van het piekeren
  • niet meer kunt slapen door het piekeren
  • gaat piekeren over het feit dat u piekert
  • het piekeren uw functioneren of welbevinden beïnvloedt

Wat kan ik er aan doen?

Wanneer het piekeren uw functioneren of welbevinden beïnvloedt kunt u door middel van een stappenplan leren hoe u afstand kunt nemen van het gepieker. De kern van de verandering zit hem erin dat u de gedachten niet alleen laat opkomen, maar dat u er nu ook echt naar gaat kijken en ze gaat onderzoeken.

Ondersteuning nodig?

Mocht het zo zijn dat u nog ontevreden bent nadat u bovenstaand stappenplan heeft toegepast, of het lukt u niet om verandering tot stand te brengen, dan kun u kijken of deze sites of applicaties u behulpzaam kunnen zijn.

Interessante websites:

Heeft u het idee dat u professionele hulp nodig heeft, of dat andere zaken onderliggend zijn aan uw klachten en u wilt professionele hulp op dit gebied dan kunt u kijken naar ons aanbod.