MijnGGZWNB

LandGoed Vrederust

Over LandGoed Vrederust

De hoofdlocatie van GGZ WNB ligt in Halsteren, op LandGoed Vrederust. Dit is een openbaar toegankelijk terrein in een prachtige groene omgeving.

In 2020 verscheen het jubileumboek ‘110 jaar GGZWNB’. Dit boek gaat over de mensen die hier werken, wonen, toezicht houden en hersteld zijn. En over de medewerkers die de zorg bieden aan onze cliënten, of op de een of andere manier bij het zorgproces en alles daaromheen betrokken zijn. Wij noemen hen daarom ook het kloppend hart van GGZ WNB. In het boek delen zij hun verhaal vanuit verschillende perspectieven. Hierdoor is er een mooi beeld is ontstaan van hoe het is om deel uit te maken van GGZ WNB anno 2019. Het boek is te verkrijgen in ons winkeltje Klein Loo op het landgoed.

Activiteiten op het landgoed

De Sprenge: eten & drinken

Op LandGoed Vrederust is gebouw de Sprenge gevestigd. In dit gebouw zit Restaurant de Sprenge. Hier kan je terecht voor een lekkere lunch of snack. Wil je weten wat er allemaal op het menu staat? Bekijk dan de menukaarten hieronder. Je vindt er een groot aanbod van gezonde salades, luxe vers belegde en afgebakken broodjes en boterhammen, omeletten, pokebowls, gefrituurde snacks en je kunt er zelfs een warme maaltijd krijgen. Elke week is er een rijkelijk belegd overheerlijk ‘broodje van de week’. Vraag er naar bij de Sprenge. Bovendien is dit een gezellige plek om samen te komen met familie, vrienden, collega’s en/of huisgenoten.

Kunstroute

Het landgoed heeft een wandelroute, met als thema: ‘Gedicht in beeld’. Tijdens de route tref je bijzondere combinaties van beeldende kunst en dichtkunst. De gedichten hebben raakvlakken met gevoelens en gedachten van mensen binnen de geestelijke gezondheidszorg en zijn vooral geschreven door (ex-)cliënten of medewerkers. Bekijk hier de plattegrond van de kunstroute, hiernaast kunt u de folder inzien met daarin alle kunstwerken en de bijbehorende beschrijvingen.

Klein Loo

Een verse bos snijbloemen, groente en fruit, tweedehands kleding ofwoonaccessoires koop je bij Klein Loo. Klein Loo is een dagbestedingslocatie van GGZ WNB op LanGgoed Vrederust. Achter het winkeltje ligt een grote moestuin. De oogst wordt verkocht in Klein Loo. Tevens zijn in Klein Loo producten te koop van kaarsenmakerij en pottenbakkerij Den Aarden Kruik. Klein Loo is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-11.30 en 13.00-16.00 uur. Woensdagochtend en vrijdagmiddag is de winkel gesloten. Pinnen is ook mogelijk. Je vindt Klein Loo aan de Acaciadreef op LandGoed Vrederust, naast restaurant de Sprenge.

Beweegplein

Het beweegplein is mogelijk gemaakt door deelname aan het Lokaal Preventie Akkoord waar mentaal en fysiek fit zijn hoog in het vaandel staat. GGZ WNB is partner van het Lokaal Preventie Akkoord. Met het Lokaal Preventie Met dit akkoord zet de gemeente in op meer bewegen en een gezondere leef- omgeving. Allerlei terreinen en ook parken worden omgevormd tot beweeg- en ontmoetingsterreinen voor jong en oud. Het beweegplein op Landgoed Vrederust heeft de primeur van dit mooie initiatief. De toestellen bevinden zich op het grasveld voor de Ark (kerkje), en zijn toegankelijk voor iedereen die het landgoed bezoekt, zowel cliënten als burgers.

Rondleiding over LandGoed Vrederust

Al 110 jaar is Landgoed Vrederust in gebruik als psychiatrische instelling. Ontdek de vele verhalen van Landgoed Vrederust door middel van een rondleiding door Joost de Bont. Hij werkte tientallen jaren bij GGZ WNB in de verpleging en is nog steeds als vrijwilliger actief. Een route met Joost over het prachtige landgoed is dan ook een aanrader! Niet alleen de natuur is prachtig, je hoort en ziet bovendien 110 jaar psychiatrie de revue passeren. Er zijn twee rondleidingen; één over het terrein en één over de begraafplaats. Ze duren elk ongeveer een uur en vinden plaats op woensdagmiddag. De kosten bedragen 4 euro per persoon. Aanmelden voor de rondleiding kan via joo.debont@ggzwnb.nl

Wandelroute over Vrederust

In de wandelgids ‘Te gek om los te lopen’ vind je ‘waanzinnige’ wandelingen in de buurt van (voormalig) psychiatrische klinieken in Nederland. Hierin is ook een wandeling over LandGoed Vrederust opgenomen.

Kerkdiensten in De Ark

In de Ark, het witte kerkje midden op het landgoed, vinden elke zondag kerkdiensten plaats. De diensten starten om 10.45 uur. Elke dienst is er een ander thema en een andere spreker.

Landgoed van de toekomst

Onlangs zijn er plannen gepresenteerd om van het landgoed een zorglandgoed te maken. Meerdere (zorg)instellingen zullen hun diensten hier verlenen en onderling meer gaan samenwerken.

Partners op het Landgoed

ASVZ

ASVZ is een zorgorganisatie voor mensen met een beperking. Voor al deze mensen biedt ASVZ diagnostiek, behandeling en begeleiding. Dat doen we al vanaf 1969. ASVZ werkt in Zuid-Holland Zuid, West- en Noord-Brabant en de Zuid-Hollandse Eilanden.

Bosatelier ’t Wasven

Bosatelier ’t Wasven biedt ondersteuning aan mensen met verschillende uitdagingen zoals een lichte vorm van dementie, NAH (niet aangeboren hersenletsel), lichte psychische of psychiatrische problemen, of andere belemmeringen die hen beletten om volledig deel te nemen aan de maatschappij. Het biedt zinvolle dagbesteding voor zowel degenen die zich in een sociaal isolement bevinden als voor degenen die ontlasting zoeken voor hun mantelzorgers. Bosatelier ’t Wasven is gevestigd in een prachtig pand uit 1927, voorheen een brandweerkazerne, en volledig gerenoveerd en uitgebreid om een warme en uitnodigende sfeer te creëren waar iedereen zich thuis kan voelen.

TanteLouise

Bij tanteLouise, toonaangevend als het gaat om innovatie en vernieuwing, zorgen elke dag opnieuw zo’n 1.800 zorgprofessionals en 850 vrijwilligers ervoor dat ouderen op de Brabantse Wal op een waardige manier oud kunnen worden.

Bereikbaarheid

Binnen Bergen op Zoom kan je het landgoed bereiken met Bravoflex, halte Vrederust. Er is geen dienstregeling of vaste route. Je bepaalt zelf wanneer je bij welke halte wordt opgehaald en waar je naartoe reist. Zonder reservering stopt de flexbus niet bij haltes. Het reserveren van een plekje in de bus kan op twee manieren.

Bij reserveren via de site kies je eenvoudig instaphalte, eindhalte en gewenste tijden. Betalen kan online met iDEAL of bij de chauffeur met pinpas of OV-chipkaart. Let op: contant betalen is niet mogelijk.

De flexbus rijdt op maandag tot en met vrijdag van 7.00 – 19.00 uur en op zaterdag van 8.00 – 18.00 uur. Op zondagen en feestdagen rijdt de bus niet. Een ritje kost €3,50 per persoon als je van halte naar halte reist. Reis je van of naar het station? Dan betaal je €1,50.

Meer informatie over o.a. de locaties van de bushaltes is te vinden op bravo.info

Je kunt ook met het reguliere openbaar vervoer naar LandGoed Vrederust reizen. De dichtstbijzijnde bushalte is ongeveer 15 minuten lopen. Naast het reguliere openbare vervoer, kan je gebruikmaken van de deeltaxi of de Plus Bus voor Halsteren en Lepelstraat.

Bravofiets

Het landgoed is ook bereikbaar met de Bravofiets. Deze leenfiets is op 9 plekken in de gemeente Bergen op Zoom te vinden. De Bravofiets is een aanvulling op de Bravoflex busverbinding. De Bravofietsen zijn te vinden bij de Bravoflex bushalte bij SDW-woonlocatie de Schans aan de Hoofdlaan 10 in Halsteren. Een centrale ligging, zodat naast GGZ WNB en SDW, ook tanteLouise en ASVZ goed bereikbaar zijn. Een mooie aanvulling op de Bravoflex bus die hier al een aantal maanden rijdt. Deze bus heeft geen dienstregeling of vaste route. Je bepaalt als reiziger zelf wanneer en bij welke halte je wordt opgehaald en waar naartoe wordt gereisd. Meer informatie over de Bravofiets en -bus op www.bravo.info.nl.