MijnGGZWNB

Trauma (PTSS)

Over trauma’s bij volwassenen

Soms kunnen ingrijpende gebeurtenissen zo diep ingrijpen in het leven dat er psychische klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan fysiek geweld, seksueel misbruik natuurrampen, oorlog, ongelukken. Voor het verwerken van een schokkende gebeurtenis is tijd nodig. Als die verwerking te lang duurt, of helemaal uitblijft, is er sprake van een trauma (PTSS).

Daarbij kun je denken aan klachten als nachtmerries en steeds terugkerende beelden in je hoofd. Je gaat situaties uit de weg die je aan de gebeurtenis herinneren, je krijgt te maken met verhoogde prikkelbaarheid, slaapproblemen, nachtmerries en herbeleving van de gebeurtenis. Ook kun je last hebben van angsten, slaapstoornissen, geheugenverlies, gespannen zijn, prikkelbaarheid, boosheid en depressieve gevoelens. Wat een onverwerkt trauma (PTSS) precies met iemand doet, verschilt per persoon.

Er wordt over het algemeen een onderscheid gemaakt tussen:

  • Psychische klachten na een eenmalige schokkende ervaring, bijvoorbeeld een ongeluk.
  • Psychische klachten na een serie van traumatische gebeurtenissen, bijvoorbeeld (seksuele) mishandeling of (oorlogs)geweld.

Onze specialistische behandeling

GGZ WNB beschikt over een uitgebreid behandelaanbod dat wordt aangepast aan jouw persoonlijke situatie. De meeste zorg wordt ambulant in gesprekken en door middel van oefeningen aangeboden. Een klein aantal cliënten wordt tijdelijk opgenomen in een kliniek. Voor mensen die langer zorg nodig hebben, zijn er woonvoorzieningen. De aard en ernst van je klachten bepaalt de soort behandeling en gaat altijd in overleg met jou als cliënt. Verschillende behandelingen kunnen ook gecombineerd worden en elkaar zo aanvullen of versterken.

Naar behandelingen