Wereld Suïcide Preventie Week (WSPW) - "Communicatie redt levens": Ervaringsdeskundige Remy Lint over suïcidale gedachten en herstel

In het kader van de Wereld Suïcide Preventie Week (WSPW) spraken we met onze collega Remy Lint, ervaringsdeskundige bij HerstelXL. Suïcide blijft een moeilijk en gevoelig onderwerp, maar door open te praten over de uitdagingen die hiermee gepaard gaan kunnen we het taboe doorbreken en mensen helpen de steun te vinden die ze nodig hebben.

In het kader van de Wereld Suïcide Preventie Week (WSPW) spraken we met onze collega Remy Lint, ervaringsdeskundige bij HerstelXL. Suïcide blijft een moeilijk en gevoelig onderwerp, maar door open te praten over de uitdagingen die hiermee gepaard gaan kunnen we het taboe doorbreken en mensen helpen de steun te vinden die ze nodig hebben.

Remy deelde tijdens dit interview openhartig hoe suïcidale gedachten zijn leven hebben beïnvloed en hoe het doorbreken van het taboe rond suïcide een cruciale rol speelde in zijn herstel. "Voor mij heeft communicatie en erover praten mijn leven gered," vertelt hij vastberaden.

Remy's persoonlijke ervaringen met suïcide hebben zijn leven diepgaand beïnvloed. Hij heeft van dichtbij ervaren hoe ingrijpend suïcidale gedachten kunnen zijn bij mensen in zijn omgeving. Ook heeft hij zelf met dit soort gedachten gekampt. Deze ervaringen hebben een blijvende impact op hem gehad en zijn visie op het onderwerp sterk gevormd. "Het niet kunnen praten over deze gedachten is vaak de reden dat mensen uiteindelijk geen uitweg meer zien," legt hij uit. “Suïcidale gedachten worden vaak verkeerd begrepen. Het gaat niet om het niet willen leven, maar om het niet kunnen omgaan met de druk en pijn die iemand voelt," zegt hij. Hij gelooft dat de samenleving te veel gefocust is op de symptomen zoals de suïcidale gedachten zelf, en niet genoeg op de onderliggende oorzaken. Volgens Remy is het essentieel om verder te kijken en te zien wat er zit achter de wens om niet meer te willen leven, en om te begrijpen wat die gedachte drijft.

“Suïcidegedachten omvatten veel meer dan 'niet willen leven”

"Als je mensen helpt door te luisteren naar wat er echt speelt, kom je vaak tot de kern van hun problemen" vervolgt hij. Voor Remy zelf was praten de sleutel tot zijn herstel. "Door open te zijn over mijn gevoelens en de gesprekken die daarop volgden, leerde ik dat er oplossingen zijn voor de problemen die ik had."

Het belang van luisteren zonder oordeel
“Het doorbreken van het taboe rondom suïcide begint met luisteren”, zegt Remy. "Mensen vegen het onderwerp vaak van tafel omdat ze bang zijn dat praten over suïcide iemand juist aanzet tot het plegen ervan. Maar het tegenovergestelde is waar. Door erover te praten kunnen mensen zich gehoord voelen en komt de onderliggende druk aan het licht." Hij vergelijkt suïcidale gedachten met als iemand zijn been breekt. Dan zeg je toch ook niet tegen die persoon: 'Loop maar door'? Waarom doen we dat dan wel bij iemand die aangeeft dat hij het leven niet meer ziet zitten?"

Remy beschrijft hoe belangrijk het voor hem was om serieus genomen te worden. Een keer kreeg hij van iemand echt de ruimte om over zijn gevoelens te praten zonder dat die persoon meteen oordeelde of afkeurde. "Dat maakte dat ik me gehoord voelde en begon in te zien wat er achter mijn gevoelens zat. Daardoor kon ik afstand nemen van mijn suïcidale gedachten en mijn problemen beginnen te erkennen waardoor ik begon in te zien dat er ook oplossingen voor waren, ik niet alleen stond, en er licht was in de duisternis."

Dag voor dag en stap voor stap
Een van de belangrijkste adviezen die Remy heeft voor mensen die met suïcidale gedachten worstelen is om het leven dag voor dag te nemen. "Probeer niet te veel in de toekomst te kijken want dat kan dan overweldigend zijn. Focus op wat vandaag goed gaat. Soms is het al zwaar genoeg om gewoon de dag door te komen, en dat is oké," zegt hij. Stap voor stap en dag voor dag. Dat is te overzien en zo kom je stapjes vooruit.

Hij benadrukt dat het niet erg is om moeilijke periodes te hebben. "De maatschappij verwacht dat alles perfect moet zijn, maar het is normaal om soms verdrietig of minder gelukkig te zijn. Dat hoort erbij." Zelf heeft Remy jarenlang hard gewerkt aan zijn herstel. "Het was een lang traject, maar door iedere dag een stap te zetten ben ik nu op een plek waar ik me goed voel. Al blijft het een uitdaging en zal ik er de rest van mijn leven aan moeten blijven werken, maar ook dat is oké," aldus Remy.

Hoop voor de toekomst
Remy's boodschap voor mensen die zich nu radeloos en eenzaam voelen is simpel maar krachtig: "Focus op wat goed gaat. Er gaan altijd dingen goed, zelfs al lijkt dat op het moment misschien niet zo. Kijk verder dan de duisternis en probeer licht te vinden in de kleine dingen. Zelfs in de donkerste momenten is er altijd hoop en een licht in jou, geloof daar in!"

Voor hulpverleners heeft hij nog een belangrijke tip: "Luister echt naar iemand en doe dit zonder oordeel en zonder haast. Laat iemand praten en probeer niet direct oplossingen aan te dragen. Soms is er alleen maar luisteren nodig om iemand te laten voelen dat hij er niet alleen voor staat en dat hij of zij gezien wordt. Cruciaal als iemand kampt met suïcidale gedachten. Praten kan levens redden en door de juiste hulp en begeleiding kunnen mensen weer hoop vinden in het leven.”

Verhalen zoals die van Remy herinneren ons eraan dat zelfs in de donkerste momenten hoop mogelijk is. Tijdens deze Wereld Suïcide Preventie Week is het belangrijk dat we allemaal bijdragen aan een maatschappij waarin praten over suïcidale gedachten geen taboe meer is maar een stap naar herstel. Door begrip te tonen en oprechte aandacht te geven, te luisteren en iemand echt te zien, kunnen we samen een verschil maken. Elke stap, hoe klein ook, kan het begin zijn van een nieuw perspectief en een leven dat gered wordt! Doe jij mee en maak jij het verschil? #WSPW2024