MijnGGZWNB

Podcast met onze bijzonder hoogleraar Arno van Dam over het geweldspatroon dwingende controle

​Dwingende controle en intieme terreur zijn actuele onderwerpen die steeds meer aandacht krijgen in onze maatschappij. Deze vormen van geweld veroorzaken veel schade aan relaties en hebben grote impact op het leven van slachtoffers. Maar wat zit er achter deze vormen van geweld en deze dwang en dwingende controle? Welke relatiepatronen en plegerprofielen zijn er te onderscheiden?

In deze podcast van ‘Collectief leren’ gaat collega Arno van Dam in op dit onderwerp. Hij benadrukt dat er niet één specifieke relatie of type pleger is, maar dat het belangrijk is om de specifieke context van het geweld en de achterliggende problematiek te begrijpen. Het is belangrijk om in te zien dat slachtoffer- en plegerschap soms door elkaar lopen. Het is essentieel om deze problematiek aan te pakken en betrokkenen te behandelen met aandacht voor zowel de veiligheid als de maatschappelijke context en herstel. Daarnaast is het belangrijk dat behandelaars zich bewust zijn van maatschappelijke opvattingen in specifieke contexten en hoe dat werkt in groepsprocessen in verschillende subculturen.

Luister naar deze podcast om meer te weten te komen over deze belangrijke en complexe kwestie. Hier kun je hem beluisteren.

Terug naar alle publicaties