Geslaagde visitatie P-opleidingen

Geslaagde visitatie P-opleidingen

In het najaar van 2017 bezocht de visitatiecommissie van Rino GGZ WNB om de praktijkopleidingen tot Gz-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog (samen de P-opleidingen) te visiteren. Met succes, want onze erkenning als praktijkinstelling is wederom voor 4 jaar verlengd. ‘De visitatiecommissie heeft geconstateerd dat binnen GGZ WNB inhoudelijk veel leerzame praktijkmogelijkheden zijn. Er heerst een goed opleidingsklimaat en de betrokkenheid en deskundigheid van het opleidingsteam is groot. De visitatiecommissie is onder de indruk van de wijze waarop de P-opleider ondanks zwaar weer en herhaaldelijke reorganisaties binnen GGZ WNB de P-opleidingen heeft hersteld en uitgebouwd tot een solide kwalitatieve praktijkopleiding’, meldt het visitatierapport. De commissie toonde zich daarnaast aangenaam verrast over de mate van betrokkenheid van de werkbegeleiders. Ook de opleidelingen zijn enthousiast, wat wel bleek uit het rapportcijfer dat zij de praktijkopleiding bij GGZ WNB toebedeelden: gemiddeld een 8!

Goed traject met veel mogelijkheden
Manon Verdonschot is psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog  en bijna klaar met haar tweejarige P-opleiding. “Ik kwam in 2011 binnen als stagiaire en ben sinds die tijd in dienst bij GGZ WNB. Toen ik gepolst werd of ik interesse had in het volgen van deze opleiding, werkte ik als afgestudeerd psycholoog op de groepsbegeleiding. Het was een kans die ik met beide handen aangreep. Deze opleiding biedt een goed traject met veel mogelijkheden. Tijdens de opleiding heb ik bij verschillende afdelingen gewerkt: GGZuidland en FACT. Zo leer je een organisatie en de verschillende aspecten van de geestelijke gezondheidszorg écht van binnenuit kennen. Natuurlijk was het op sommige momenten best zwaar:  vier dagen werken en dan nog een dag opleiding in de week erbij….!  Gelukkig was de gehele opleiding tot in de puntjes georganiseerd. En nu ben ik bijna klaar: vanmiddag is mijn eindgesprek.  Hoe ik terugkijk? Positief, zeker!”

Mogelijkheden tot ontwikkeling
Ook Edith de Wolf, Gz-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog, is enthousiast over haar opleiding, die vier jaar duurt. “Ik zit nu in het derde jaar, dus ook voor mij komt het eind in zicht. De tijd is omgevlogen en dat komt ook doordat ik op zoveel afdelingen heb gewerkt. Ik ben gestart bij de afdeling Ouderenpsychiatrie en ben vervolgens ook groepstherapie gaan doen bij Veranderingsgericht. Daar voelde ik me heel erg thuis. Deze cliënten kunnen in de regel goed reflecteren en dat geeft je echt het gevoel dat je ze verder helpt. En nu ben ik aan de slag bij FACT. Een heel brede, complexe en dus interessante doelgroep, waarbij zowel het diagnosticeren als het behandelen ruim aan bod komt. Al met al biedt dit opleidingstraject mij veel mogelijkheden om mijzelf op mijn vakgebied te ontwikkelen.”

Geen keurslijf
Over de begeleiding tijdens de P-opleidingen tonen de dames zich uitermate tevreden: “Niets dan lof”, aldus Manon. “Er zijn veel kansen om aan je ontwikkelpunten te werken”, vult Edith aan. “Er is geen sprake van een keurslijf, integendeel. De begeleiders bieden volop ruimte tot zelfreflectie en je te bezinnen op hoe je tegen het vak aankijkt. En natuurlijk is er sprake van veel, heel veel beoordelingen over jezelf en je functioneren. Dat kan confronterend zijn, maar als dan blijkt dat je positieve feedback krijgt, geeft dat weer nieuwe energie en
hernieuwd zelfvertrouwen.”

Uniek: praktijkbegeleiding in groepsverband
“In totaal hebben we momenteel 20 mensen die de P-opleiding volgen”, schetst P-opleider Marc Daemen. “Een groot voordeel ten opzichte van andere praktijkopleidingen is dat we bij GGZ WNB de praktijkbegeleiding in groepsverband doen. Zo leren de opleidingen van elkaar. Ook onze instelling merkt de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt; alleen daarom al streven we ernaar om zoveel mogelijk zelf te blijven opleiden. Een aantal collega’s gaan binnen afzienbare tijd met pensioen en dan is het zaak dat wij vers opgeleide mensen hebben die paraat staan om het stokje over te nemen. Nieuwe opleidelingen zijn dan ook altijd meer dan welkom, zeker op het gebied van klinische psychologie. We zetten ons daarbij ook in op het verbeteren van de randvoorwaarden van de opleiding; zo maken we ons hard voor een verhoging van de landelijke subsidies voor deze opleidingen.”

Interesse?
Is je interesse in het volgen van een P-opleiding bij GGZ WNB gewekt? Lees hier meer informatie over de P-opleidingen. In het najaar kan worden ingestroomd bij de P-opleiding tot GZ-psycholoog; in het voojaar bij de P-opleidingen tot psychotherapeut en klinisch psycholoog. Voor meer informatie kun je via e-mail contact opnemen met Marc Daemen: m.daemen@ggzwnb.nl.

Op de foto
V.l.n.r. Manon Verdonschot, Marc Daemen en Edith de Wolf