Werkwijze

Het intakegesprek

Nadat je door de huisarts bij ons bent aangemeld, maken we een afspraak met je voor het intakegesprek. Als je het prettig vindt, mag je iemand meenemen naar het intakegesprek. Tijdens het intakegesprek praat onze hulpverlener met je over je psychische klachten en allerlei andere zaken die in je leven een rol spelen. Bijvoorbeeld je opleiding, je werk, de verhoudingen thuis. Onze hulpverlener bespreekt daarna in ons team welke behandeling het meest geschikt voor je is. Soms is er een wachttijd tussen het intakegesprek en de start van de behandeling.

Vaste behandelaar

Als je bij ons in behandeling bent, krijg je een vaste behandelaar. Hij of zij helpt je verder op weg. Met je behandelaar bespeek je welke behandeling je nodig hebt. Bijvoorbeeld individuele therapie, een groepsbehandeling, een cursus, systeemtherapie of medicijnen. Er zijn allerlei combinaties mogelijk.

Steun uit je omgeving

Als jij daarachter staat, willen we graag je ouders, vrienden, partner of andere naastbetrokkenen betrekken bij je behandeling. Zij kunnen je steunen bij waar je mee bezig bent, en je stimuleren om verder aan jezelf te werken. Daarnaast kunnen we samen met mensen uit je omgeving bekijken waarom je vastgelopen bent.


20180528122324_miranda.jpg

Miranda Nuijten Psychiater

 

“Een psychiater is een arts die gespecialiseerd is in psychische problemen. Je komt bij mij terecht als je medicijnen nodig hebt of als niet helemaal duidelijk is wat er met je aan de hand is. Ook kom ik in beeld als je een crisis hebt. Soms geef ik individuele therapie. Daarin leer ik je anders tegen je problemen aan te kijken.”

20180528122317_heike.jpg

Heike van Klinken Klinisch psycholoog

 

“Een psycholoog of psychotherapeut nodigt je uit om naar je eigen aandeel in je problemen te kijken. Want dat is het deel dat je kunt veranderen. We zoeken in een behandeling altijd naar wat bij jou past. Sommige jongeren willen vooral in het hier en nu leren hoe ze met hun klachten kunnen omgaan. Anderen willen dieper graven en de oorzaken van hun problemen onderzoeken. Ik werk ook als systeemtherapeut. Dat betekent dat ik samen met jou gesprekken voer met het ‘systeem’ waarin je leeft. Dat kan je familie zijn, maar ook je vrienden of je partner.”

20180528122331_avatar.jpg

Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (spv)

 

Een spv doet verschillende dingen: intakes, individuele behandelingen, gezinsgesprekken en huisbezoek. Bij een psycholoog ga je vaak wat meer de diepte in. Een spv steunt je vooral bij de vragen en problemen in het hier en nu. Ook helpt hij of zij je structuur aan te brengen in je leven. Je zou kunnen zeggen dat de spv naast je staat in het behandelproces en je stimuleert om aan jezelf te werken.