MijnGGZWNB

Ervaringsdeskundige: Mirella Ruhl

“Ik heb geen fijne jeugd gehad”, vertelt ervaringsdeskundige Mirella Ruhl (39 jaar). “Mijn vader dronk en sloeg mijn moeder. Toen ik zes jaar was vluchtte ik met mijn moeder naar mijn opa en oma. Mijn ouders gingen scheiden en ik verloor het contact met mijn vader. Mijn opa overleed snel daarna. Ik was nog een klein meisje en kon al die ingrijpende gebeurtenissen moeilijk verwerken. Mijn moeder kreeg een nieuwe vriend, maar ik kon maar niet begrijpen dat ze weer een man koos met een alcoholprobleem. Dat leidde tot veel conflicten thuis. In de puberteit ging het mis. Ik kreeg een vriendje dat blowde en het criminele pad op ging. Hij gaf mij mijn eerste jointje, en dat leidde al snel tot het gebruik van XTC, cocaïne en speed. Als ik gebruikte, voelde ik me prettig en hoefde ik even niet te denken aan mijn eigen problemen, emoties en verdriet. Het ging van kwaad tot erger: ik raakte verslaafd en kwam met justitie in aanraking. Ik was op weg naar de goot.”

Zwervend bestaan

“Op mijn zestiende overleed mijn vader, snel gevolgd door zowel mijn moeder als mijn oma. Drie grote verliezen in één jaar… ik kon er niet mee omgaan. Meer en meer kwam ik in de greep van de drugsverslaving. Tot overmaat van ramp kwam ik in contact met een zware crimineel, die mij en mijn vriend in zijn huis opving. Met veel angst, ellende en huiselijk geweld tot gevolg. Tot ik besloot: dit wil ik niet meer. Ik verbrak mijn relatie en vluchtte weg. Helaas kreeg ik daarbij geen steun van mijn familie. “Eens een junk, altijd een junk”, werd er ijskoud tegen me gezegd. Zo zwierf ik door Nederland en probeerde ik, dakloos en zonder geld, te overleven. Uiteindelijk belandde ik bij een instelling waar ik mijn verhaal kon doen. Dat was zo’n fijne ervaring, dat er eindelijk eens iemand naar me wilde luisteren… De instelling zorgde voor onderdak, een uitkering en een behandelplan. Ik was op de goede weg en heb sinds die tijd geen drugs meer aangeraakt.”

Keerpunt

“Het échte keerpunt kwam voor mij toen ik op mijn achttiende zwanger raakte. Ik wilde een goede moeder zijn voor mijn dochtertje en ging met haar vader in Roosendaal wonen. We kregen nog een zoontje, maar helaas liep ook die relatie uiteindelijk stuk op onze vele ruzies, zijn wietverslaving en huiselijk geweld. In deze tijd leerde ik ook mijn huidige man kennen. Hij is altijd een enorme steun voor mij geweest. Inmiddels zijn we vijf jaar getrouwd.”

Zelf heb ik heel lang een luisterend oor, begrip, hoop en zelfvertrouwen moeten missen.

Nu kan ik dat aan anderen bieden en hem of haar daarmee helpen in zijn of haar herstel. Dát is de kracht van een ervaringsdeskundige! Kom je ook je steentje bijdragen?

Vrijwilliger

“In 2012 kreeg ik de diagnose ADD en PTSS. De vele trauma’s die ik heb opgelopen heb ik nooit echt goed kunnen verwerken en EMDR kon ik niet aan. Inmiddels had ik een baan in de centrale keuken bij GGZ WNB. Toen ik mijn verhaald vertelde aan een ervaringsdeskundige, stimuleerde hij mij om ook te solliciteren. Zo begon ik als vrijwilliger. Eerst volgde ik samen met andere vrijwilligers een basistraining. Ieder deelde zijn en haar ‘rugzak’, en waar ik me eerst onzeker voelde, vond ik vooral herkenning in de groep: ik was niet de enige met dergelijke problemen! Na de training werkte ik op diverse afdelingen van GGZ WNB, en zo vond ik uit waar mijn kwaliteiten liggen. Inmiddels ben ik actief geweest bij de ‘pleintjes-aanpak’ (vroeg signalering) en heb ik de cursussen ‘Werken met Eigen Ervaring (WMEE) en ‘Wijkgericht Werken’ (WW) succesvol afgerond. Daarnaast geef ik samen met een collega-ervaringsdeskundige wekelijks de herstelgroep op de locatie Moermonstede.”

Betaalde kracht

“Sinds vorig jaar werk ik als betaalde kracht op de WMO, waar ik inlooppunten opzet in de wijk en zo in contact kom met de kwetsbare burger. Daarnaast werk ik op de locatie Moermontstede Residentieel, waar ik mij, samen met ons team, bekommer om het welzijn van de bewoners. Ik wandel met ze, bied een luisterend oor en geef wekelijks een zumba-les. Het delen van mijn herstelverhaal en de ervaringen binnen ons team brengt wederzijds vertrouwen en inzicht. Zelf heb ik heel lang een luisterend oor, begrip, hoop en zelfvertrouwen moeten missen. Nu kan ik dat aan anderen bieden en hem of haar daarmee helpen in zijn of haar herstel. Dát is de kracht van een ervaringsdeskundige!”