MijnGGZWNB

De kracht van een groep

“Naast klinisch psycholoog en psychotherapeut ben ik ook P-opleider bij GGZ WNB. Als P-opleider coördineer ik de opleidingstrajecten tot Gz-psycholoog, klinisch psycholoog en psychotherapeut. Ook geef ik les en supervisie over groepstherapie. Ik vind dit een leuke combinatie van taken.”

Groepsbehandeling bij Marc

“Tijdens mijn eerste werkervaring werd ik me al bewust van de kracht van een groep. Ik verdiepte me in groepsbehandeling zodat de – soms negatieve – dynamiek van een groep ten gunste kan worden gebruikt. Ik leerde ontzettend veel van deze ervaring en heb uiteindelijk ook de opleiding tot groepstherapeut gevolgd. Dit doe ik nu al vele jaren, maar destijds was dat echt pionieren.”

“Tijdens groepsbehandelingen vind ik het interessant om te zien hoe cliënten elkaar kunnen helpen. Zo verminder je het wij-zij gevoel: wij als experts en zij als cliënten. Je gaat dan echt samenwerken. Het mooiste moment tijdens een groepsbehandeling is dat ik kan faciliteren dat de groepsleden hun veranderingsproces zelf oppakken.”

“Op dit moment begeleid ik met een collega in opleiding een ambulante groep voor volwassenen met persoonlijkheidsproblematiek. In deze groep onderzoeken we samen met de cliënten in hoeverre bepaalde aangeleerde patronen invloed hebben op hun klachten. Deze patronen worden in de groep zichtbaar. Iemand die bijvoorbeeld afwachtend is, zal dat bij aanvang van de groepsbehandeling ook zijn. In de groep bekijken we de functionaliteit van deze patronen.”

“De kracht van de groep is dat mensen behoorlijk een spiegel voor krijgen gehouden. In de groep kan je in een veilige omgeving jezelf zijn, maar ook uitzoeken wat je wil veranderen. Er kan geoefend worden met alternatieven gedragingen én je ontvangt meteen feedback van de groep.”

Marc Daemen is P-opleider, klinisch psycholoog en psychotherapeut en geeft interpersoonlijke groepstherapie aan mensen met persoonlijkheidsproblematiek.