MijnGGZWNB

Gastlessen ‘Ben je gek?!’

Voor wie?

De gastlessen ‘Ben je gek?!’ zijn specifiek gericht zijn op jongeren, docenten en mentoren in het middelbaar (beroeps)onderwijs.

In Nederland kampen tienduizenden jongeren tussen 16 en 25 jaar met psychische problemen. Dit aantal neemt toe. In iedere klas zitten leerlingen met depressieve gevoelens, ADHD, eetproblemen of overmatige angsten. Deze problemen zijn van invloed op het functioneren van de jongere thuis, op school en in de vrije tijd. Veel van deze problemen blijven verborgen, met alle nare gevolgen van dien.

Problemen? Praat erover!

Jongeren praten niet gauw over psychische problemen, het is niet ‘stoer’ of not done. Erover praten maakt kwetsbaar en dat willen jongeren niet zijn. Ook docenten en mentoren in het onderwijs ervaren vaak dat het moeilijk is om een gesprek hierover aan te gaan.

Als hulpmiddel heeft Fonds Psychische Gezondheid het lespakket ‘Ben jij gek?!’ ontworpen. ‘Ben jij gek?!’ haalt psychische problemen uit de taboesfeer. Wat is ‘gek’ en wat is ‘normaal’? Door welke oorzaken komen jongeren in psychische problemen en hoe kan je iemand helpen?

De gastlessen en het lessenpakket ‘Ben jij gek?!’ bieden een antwoord op deze vragen en meer. Het leidt tot meer openheid en stimuleert jongeren eerder aan de bel te trekken bij psychische problemen. Het kan leerlingen ook van pas komen in hun toekomstige werk.

Over de gastlessen

In samenwerking met Novadic Kentron en onze ervaringsdeskundigen, hebben we dit lespakket in een nieuw jasje gestoken. Momenteel nemen verschillende scholen deel aan het Ben jij Gek?! Project. De gastlessen zijn bedoeld voor jongeren van 16-25 jaar. Daarmee zijn de lessen zowel geschikt voor laatstejaars leerlingen op het middelbaar onderwijs, als leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO).

Voor meer informatie of het aanvragen van gastlessen, kunt u contact opnemen met Aafke Bakx, via onderstaande contactgegevens.

Aafke Bakx, medewerker Jeugdpreventie
a.bakx@ggzwnb.nl
(0164) 28 92 81 / (06) 129 895 02
(bij afwezigheid via Secretariaat Jeugd Bergen op Zoom: 0164-289725)
Aanwezig: maandag, dinsdag & donderdag