Verplichte, ook wel onvrijwillige zorg genoemd, wordt verleend door GGZ WNB vanuit de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg, de Wvggz. Verplichte zorg heeft een grote impact op de levens van cliënten, familie en naasten. Informatievoorziening en betrokkenheid bij de uitvoering van de verplichte zorg is voor familie en naasten van groot belang. In deze folder leggen we uit wat de rechten en plichten zijn voor zowel de cliënt als familie of naaste, en wat de verplichte zorg in de praktijk betekent. Zo wordt er onder andere gewezen op de ondersteuning die onze Familievertrouwenspersoon kan bieden en de mogelijkheden om je naaste te ondersteunen bij het opstellen van een eigen plan van aanpak.
Familie en naasten
Op deze pagina vind je informatie die van belang kan zijn wanneer je partner, familielid of naaste in behandeling komt of wordt opgenomen bij GGZ WNB. Dit is vaak een ingrijpende gebeurtenis die niet alleen die persoon zelf, maar ook zijn/haar directe omgeving raakt.
Onze ervaring is dat we in samenwerking met familie en naasten, de meest optimale zorg kunnen bieden aan cliënten en daarmee het herstel bevorderen. Wij vinden het erg belangrijk om naasten goed te informeren over, en te betrekken bij de behandeling, zodat zij zich gehoord en ondersteund voelen gedurende het behandeltraject. Deze ondersteuning bieden wij onder andere in de vorm van informatiebijeenkomsten en familieavonden. Daarnaast biedt ook onze familievertrouwenspersoon ondersteuning aan familieleden en hebben wij een familiebeleid opgesteld zodat je weet wat je kunt verwachten van de informatieverstrekking door
hulpverleners.
Familieraad GGZ WNB
De Familieraad van GGZ WNB bestaat uit enthousiaste familieleden en naasten die zich betrokken voelen bij GGZ WNB en haar cliënten. Zij komen op voor de collectieve belangen van familie en naasten van cliënten. Dit doen zij door regelmatig in gesprek te gaan met de Raad van Bestuur en gevraagd en ongevraagd advies te geven. Daarnaast wordt er veel samengewerkt met de Cliëntenraad en het Platform Ervaringsdeskundigen. De Familieraad organiseert daarnaast een aantal keer per jaar een informatie- of lotgenotenavond waar familieleden en naasten met elkaar in gesprek kunnen gaan over voor hen belangrijke thema’s. Deze avonden worden via onze online kanalen gecommuniceerd. In deze folder lees je meer hierover en hoe je met de leden van de Familieraad in contact kunt komen.
Medezeggenschap binnen GGZ WNB
Cliënten, medewerkers en familie zijn vertegenwoordigd in de medezeggenschap binnen GGZ WNB. In verschillende raden praten zij mee over de koers van GGZ WNB en over ons beleid. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies, en dragen zo bij aan de voortdurende ontwikkeling van onze organisatie en de zorg die we leveren.
GGZ WNB kent een actieve Cliëntenraad en Ondernemingsraad. Daarnaast hebben de Familieraad en de Professionele Beraden een belangrijke adviesrol. De Professionale Beraden bestaan uit zorginhoudelijke professionals. Voor meer informatie over deze raden, kijk in ons folderoverzicht
Ondersteuning voor naasten bij verplichte zorg (Wvggz)