MijnGGZWNB

Ervaringsdeskundigen

Wat is een ervaringdeskundige?

Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf ervaring heeft of heeft gehad met een psychische kwetsbaarheid en (grotendeels) is hersteld. De ervaringsdeskundigen van GGZ WNB maakten zelf een herstelproces door en kunnen vanuit deze ervaring veel betekenen voor andere cliënten en hun naasten.

De ervaringsdeskundigen bij de GGZ WNB hebben diverse achtergronden. Bijvoorbeel: depressie, psychose, bipolaire stoornis, verslaving en/of forensische achtergrond, persoonlijkheids­stoornissen, ADHD en autisme­spectrum­stoornis. Zij hebben dan ook ruime mogelijkheden tot ondersteuning op verschillende gebieden.

Wat doen de ervaringsdeskundigen van GGZ WNB?

Ervaringsdeskundigen werken vanuit de herstel-ondersteunende gedachte. Ze helpen andere cliënten met hun belemmeringen of kwetsbaarheden om te gaan, naar de toekomst te kijken en te groeien naar steeds meer zelfstandigheid. Ze bieden vooral een luisterend oor en proberen situaties bespreekbaar te maken. Contact met een ervaringsdeskundige is op basis van gelijkwaardigheid. Er is sprake van (h)erkenning, het is laagdrempelig en kan hoopgevend zijn. Een ervaringsdeskundige kan net die extra ondersteuning bieden die de cliënt wellicht nodig heeft naast de gesprekken met een hulpverlener.

Bij GGZ WNB zijn ook familie-ervaringsdeskundigen aan het werk. Zij hebben ervaring met een familielid met een psychische kwetsbaarheid. Ze begeleiden vanuit hun ervaringsdeskundigheid familieleden en cliënten in hun weg naar herstel.

HerstelXL

HerstelXL is de herstelacademie van GGZ WNB. Het is een plek van educatie en zelfhulp gericht op herstel. Herstel betekent voor ons ruimte voor hoop, groei en ontwikkeling. Dit is voor alle cliënten van GGZ WNB zowel in behandeling als op de wachtlijst. In Roosendaal zij we open voor alle inwoners van de gemeente Roosendaal door middel van de subsidie samenwerken aan herstel. HerstelXL is opgericht, en wordt gerund, door enkel ervaringsdeskundigen. De naam HerstelXL vertolkt alles wat de ervaringsdeskundigen willen uitdragen met deze herstelacademie. De naam is krachtig, groots en oneindig. Het spreekt vertrouwen uit en dat is wat we nodig hebben in herstel. Geloof in jezelf. Kleine stapjes maken een XL-stap! 

HerstelXL heeft verschillende functies en activiteiten. We hebben een ruim aanbod van herstelgroepen/-cursussen. Zowel landelijk bekende cursussen zoals de WRAP, Herstellen doe je zelf en Photovoice, als eigen ontwikkelde cursussen die goed aansluiten bij de vraag van onze cliënten. Bekijk de uitgebreide informatie per cursus bij onze Folders en formulieren (onder HerstelXL). Daarnaast hebben we inlopen in de wijk (Bergen op Zoom en Roosendaal), organiseren we Herstelcafés, werken we de crisiskaart met ondersteuning bij het invullen door daartoe opgeleide crisiskaartconsulenten, hebben we de mogelijkheid voor individuele contacten, aansluiten bij therapiegroepen, het geven van voorlichtingen en gastlessen (zowel intern als extern) en het organiseren van symposia.

Wil je op de hoogte blijven van het HerstelXL-aanbod en ontwikkelingen? Volg ons dan via Facebook, Instagram en LinkedIn en je mist niets meer!

Cliëntservicepunt

Het Cliëntservicepunt (CSP) is onderdeel van HerstelXL. Het is een servicepunt waar we begripvol, behulpzaam en betrouwbaar zijn, waar je al je vragen kunt stellen, van ‘hoe gebruik ik MijnGGZWNB?’ tot een gesprek met een ervaringsdeskundige. Het bied cliënten en mensen op de wachtlijst een luisterend oor. Tevens hebben wij zicht op welke cursussen en trainingen er zijn bij HerstelXL. Wij kunnen meekijken wat de mogelijkheden zijn en wat wellicht passend is, naast de eigen behandeling.

Op onze locatie beschikken wij over een aantal laptops die je vrij kunt gebruiken. Wij kunnen dan ook uitleg geven over bijvoorbeeld MijnGGZWNB, hoe beeldbellen met je behandelaar werkt of andere computer gerelateerde vragen. Ook andere vragen zijn welkom. Weten wij het antwoord niet dan gaan we samen op zoek naar waar je wel het antwoord kunt vinden.

Kijk hier voor de actuele openingstijden en locaties van het Cliëntservicepunt.

Ervaringsdeskundige worden?

Ben je hersteld van een psychische aandoening en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wil je lotgenoten graag op weg helpen en coachen in hun weg naar herstel? Dan is het zelf aan de slag gaan bij GGZ WNB als ervaringsdeskundige wellicht iets voor jou. Wij bieden de basistraining voor vrijwillige ervaringsdeskundigen aan. Op deze pagina lees je hier meer over.

Wil je nog meer weten over hoe je ervaringsdeskundige kunt worden, Angela van Dongen of Chantal de Bont kunnen je op weg helpen. Zij zijn te bereiken via:

E-mail: a.vandongen@ggzwnb.nl
Telefoon: 06-10 00 95 99

E-mail: c.debont-melkstop@ggzwnb.nl
Telefoon: 06-82 51 06 30

Regelmatig worden onze ervaringsdeskundigen ook ingezet voor individueel contact, bij groepen of het delen van hun herstelverhaal. Voor meer informatie over de inzet van onze ervaringsdeskundigen kun je contact opnemen met Zinzi van gestel:

E-mail: z.vangestel@ggzwnb.nl
Telefoon: 06-13 08 70 55

Leidinggevende ervaringsdeskundigen:
Jamie Hulleman
E-mail: j.hulleman@ggzwnb.nl

Heb je nog een andere vraag, je mag ons altijd bellen of mailen:

E-mail: ervaringsdeskundigen@ggzwnb.nl
Telefoon: 0164-28 9988

Folders en documenten

De folders van de verschillende herstelcursussen en het Cliëntservicepunt zijn te vinden op de pagina Folders & Formulieren.

Hieronder vind je relevante documenten m.b.t. het werken als ervaringsdeskundige.

 

Locatie

Onze ervaringsdeskundigen zijn te vinden in gebouw de Steiger op Landgoed Vrederust. Adres: ’t Waterbuurtje 5 in Halsteren.

Het verhaal van ervaringsdeskundige
Kurt Kuhnen

De ervaringsdeskundigen van GGZ WNB hebben diverse achtergronden, zoals despressie, psychose, bipolaire stoornis, verslaving en/of forensische achtergrond, persoonlijkheidsstoornissen, ADHD en autisme. Hierdoor zijn zij op verschillende gebieden inzetbaar. Hieronder kun je het ervaringsverhaal van collega Kurt Kuhnen bekijken.

Het verhaal van ervaringsdeskundige
Kurt Kuhnen

De ervaringsdeskundigen van GGZ WNB hebben diverse achtergronden, zoals despressie, psychose, bipolaire stoornis, verslaving en/of forensische achtergrond, persoonlijkheidsstoornissen, ADHD en autisme. Hierdoor zijn zij op verschillende gebieden inzetbaar. Hieronder kun je het ervari

Het verhaal van ervaringsdeskundige
Kurt Kuhnen

De ervaringsdeskundigen van GGZ WNB hebben diverse achtergronden, zoals despressie, psychose, bipolaire stoornis, verslaving en/of forensische achtergrond, persoonlijkheidsstoornissen, ADHD en autisme. Hierdoor zijn zij op verschillende gebieden inzetbaar. Hieronder kun je het ervaringsverhaal van collega Kurt Kuhnen bekijken.

Lees meer