MijnGGZWNB

Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis (VERS I)

Dit is een training voor mensen met een Borderline Persoonlijkheid Stoornis en daarop lijkende problemen. De training is bedoeld voor jongeren en volwassenen die moeite hebben hun emoties in de hand te houden en last hebben van heftige stemmingswisselingen. Het doel is leren omgaan met je emoties en het verbeteren van het evenwicht in je dagelijks leven.

In deze training leer je om je emoties beter te regelen. Daardoor word je minder kwetsbaar op dit gebied. Je krijgt meer zicht op je gevoelens, gedachten en gedrag. Ook leer je hoe je probleemsituaties kunt aanpakken. De training helpt je evenwicht te brengen in je leven. De training heeft een vast programma. Het is dus de bedoeling dat je alle bijeenkomsten volgt.
De training heeft 18 wekelijkse bijeenkomsten van 2 a 2½ uur in een groep van 8-10 cursisten. Het wordt gegeven door 2 trainers met behulp van een werkboek. De training bestaat uit 4 onderdelen:

  1. Voorlichting over waar je tegenaan loopt in het ervaren en omgaan met je gevoelens.
  2. Vaardigheden in het om kunnen gaan met je gevoelens.
  3. Gedragsvaardigheden: evenwicht leren aanbrengen in je dagelijks leven door zaken als eten/slapen/sporten/ontspanning en gezondheid op orde te brengen.
  4. Emotiehanteringsplan: een persoonlijk plan waarmee je ook na de cursus verder kunt.

Familie en andere betrokkenen worden bij de training betrokken in de vorm van een steungroep. Je kiest een paar mensen uit je omgeving om deel uit te maken van jouw persoonlijke steungroep. Met hen bespreek je wat je in de cursus hebt geleerd. Gedurende VERS I is er een informatieve bijeenkomst voor de leden van de steungroep en de cursisten.

Veel mensen vinden groepstherapie vooraf best spannend. Het voordeel van groepstherapie is dat je begrip en herkenning vindt bij anderen en je met nieuw gedrag kan oefenen in een veilige groepssituatie. Ook kun je veel hebben aan de ervaringen van anderen. Uiteraard wordt in de groep vertrouwelijk met informatie omgegaan.

Er wordt een bijdrage gevraagd voor de kosten van het cursusmateriaal.

Terug naar alle behandelingen