MijnGGZWNB

Lithiumpoli (behandeling m.b.v. medicijn lithium)

Bij een bipolaire stoornis kunnen de stemmingswisselingen verminderen door het gebruik van lithium. Lithium is het meest effectieve medicijn bij een bipolaire stoornis. Lithium kan echter bijwerkingen hebben waardoor het nodig is om zeer regelmatig te screenen op mogelijke lichamelijke complicaties. Deze controles worden uitgevoerd op de Lithiumpoli. Tijdens de behandeling wordt gekeken hoe het medicijn werkt en of het medicijn of de hoeveelheid aangepast moet worden.

Lithium wordt altijd voorgeschreven door een psychiater (of andere arts). Iedere cliënt heeft daarna vervolgafspraken met een verpleegkundige. De verpleegkundige controleert regelmatig verschillende functies, zoals de nierfunctie en de schildklier. Omdat iedere situatie uniek is, wordt per cliënt bekeken hoeveel afspraken per behandeling nodig zijn.

Veel mensen zijn bang dat medicatie hen als persoon zal veranderen of dat zij er verslaafd aan zullen raken. Dat is niet nodig. Tegenwoordig bestaan er namelijk veel effectieve en veilige soorten medicatie die bij veel mensen zorgen voor een duidelijke vermindering van klachten. Middels regelmatige controles houden we goed in de gaten wat de effecten en eventuele bijwerkingen zijn van een medicijn om tijdig bij te sturen. Voor het beste resultaat is het belangrijk om op de afspraken aanwezig te zijn.

Terug naar alle behandelingen