MijnGGZWNB

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie, die heel effectief kan zijn en het meest wordt toegepast. Bij deze therapie onderzoek je samen met de therapeut wat je denkgewoonten zijn, zodat je deze kunt veranderen en jouw klachten afnemen.

Deze behandeling kun je individueel of in groepsverband volgen. In de cognitieve gedragstherapie breng je samen met de therapeut in kaart hoe jouw gedachten over een specifieke situatie leiden tot bepaald gedrag en (ongezonde) gevoelens. De therapeut leert je vervolgens om jouw gedachten die niet helpen en je slecht laten voelen om te buigen naar helpende gedachten. Want als je jouw manier van denken verandert, dan kun je ook veranderen hoe je je voelt.

Cognitieve gedragstherapie in groepsverband

Sommige mensen vinden therapie in een groep een bezwaar. Het voordeel van groepspsychotherapie is echter dat je begrip en herkenning vindt bij anderen en je met nieuw gedrag kan oefenen in een veilige groepssituatie. Ook kun je veel hebben aan de ervaringen van anderen. Uiteraard wordt in de groep vertrouwelijk met informatie omgegaan. Voor het resultaat van de behandeling is het belangrijk om altijd de afspraken na te komen.

Terug naar alle behandelingen