MijnGGZWNB

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie, die heel effectief kan zijn en het meest wordt toegepast. Bij deze therapie onderzoekt u samen met de therapeut wat uw denkgewoonten zijn, zodat je deze kunt veranderen en jouw klachten afnemen.

Deze behandeling kun je individueel of in groepsverband volgen. In de therapie breng je samen met de therapeut in kaart hoe jouw gedachten over een specifieke situatie leiden tot bepaald gedrag en gevoelens. De therapeut leert je vervolgens de gedachten die niet helpen en je slecht laten voelen om te buigen naar ‘helpende’ gedachten. Als je jouw manier van denken verandert, dan kun je ook veranderen hoe je je voelt.

Sommige mensen vinden therapie in een groep een bezwaar. Het voordeel van groepspsychotherapie is echter dat je begrip en herkenning vindt bij anderen en je met nieuw gedrag kan oefenen in een veilige groepssituatie. Ook kun je veel hebben aan de ervaringen van anderen. Uiteraard wordt in de groep vertrouwelijk met informatie omgegaan. Voor het resultaat van de behandeling is het belangrijk om altijd de afspraken na te komen.

Terug naar alle behandelingen