MijnGGZWNB

Behandeling met behulp van medicijnen (farmacotherapie)

Bij een behandeling met behulp van medicijnen gebruik je medicatie om klachten te verminderen of soms zelfs te laten verdwijnen. Ook kunnen medicijnen de werking van andere therapieën versterken en verbeteren.

Tijdens de behandeling wordt gekeken hoe de medicijnen bij je werken en of het medicijn of de hoeveelheid (dosis) aangepast moet worden.

Omdat iedere situatie uniek is, wordt per cliënt bekeken hoeveel afspraken tijdens de behandeling nodig zijn. Medicijnen worden voorgeschreven door een arts (bijvoorbeeld een psychiater) of een verpleegkundig specialist (onder supervisie van een arts). De vervolgafspraken heb je vaak met een verpleegkundige. Als je medicijnen slikt, kan een lichamelijk of ander onderzoek (bv. bloedonderzoek) nodig zijn om de effecten te meten.

Hoe lang je medicijnen gebruikt, is afhankelijk van de aard en omvang van je problemen, het effect van de medicijnen en de soort medicijnen.

Veel mensen zijn bang dat medicatie hen als persoon zal veranderen of dat zij er verslaafd aan zullen raken. Dat is niet nodig. Tegenwoordig bestaan er namelijk veel effectieve en veilige soorten medicatie, die niet verslavend zijn, weinig bijwerkingen hebben en bij veel mensen zorgen voor een duidelijke vermindering van klachten. Medicatie kan gegeven worden aan jongeren, volwassenen en ouderen.

Terug naar alle behandelingen